Soluţii eficiente pentru întărirea imunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul, stresul, alimentaţia dezechilibrată şi oboseala slăbesc rezistenţa organismului în faţa virusurilor şi a bacteriilor, dar vitaminele pot echilibra balanţa. Suplimentele cu vitamine şi cu oligoelemente, dar şi vaccinurile sunt metode prin care ne putem fortifica sistemul imunitar astfel încât să facă faţă atacului bolilor.

Sistemul imunitar asigură apărarea organismului faţă de agenţii patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziţi). Dar acesta nu acţionează doar în cazul atacurilor venite din exteriorul organismului, ci luptă şi împotriva pericolelor din interior, precum celulele canceroase. De-a lungul vieţii, imunitatea noastră este diferită şi, la modul general valabil, copiii şi bătrânii sunt mai vulnerabili în faţa bolilor decât adulţii tineri.

La creşterea puterii sistemului imunitar contribuie inclusiv contactul cu agenţii patogeni. În aceste cazuri, organismul generează anticorpi specifici ce reţin agentul patogen şi îl pot elimina mult mai uşor atunci când pericolul va reapărea. Prin urmare, imunitatea se fortifică pe măsură ce organismul depăşeşte mai multe pericole.

Vaccinurile stimulează anticorpii

Folosindu-se de reacţia organismului de a produce anticorpi atunci când se confruntă cu un pericol, vaccinurile sunt realizate astfel încât să crească în mod artificial imunitatea. Mecanismul prin care acţionează acestea este uşor de înţeles. Se introduce în organism un microb (inactiv), o parte dintr-un microb sau o substanţă care seamănă ca structură cu un agent patogen.

Organismul produce anticorpii capabili să distrugă acel microb, iar la contactul real cu acesta, sistemul imunitar este pregătit să-l elimine. În cazul în care totuşi boala apare, aceasta are simptome mult mai uşoare decât ar fi avut în cazul în care persoana nu ar fi fost vaccinată.

„În cazul adulţilor este recomandată vaccinarea gripală, vaccinarea pneumococică, cea pentru hepatitele A şi B şi, în cazul femeilor, imunizarea HPV, în timp ce la copil trebuie respectată schema de vaccinare stabilită de Ministerul Sănătăţii", explică medicul de familie Giovana Călinoiu.

Seleniu şi zinc

Imunitatea poate fi susţinută şi cu ajutorul vitaminelor antioxidate şi al oligoelementelor precum seleniul şi zincul. „Vitaminele C, E şi A, dar şi seleniul şi magneziul se iau în cure de câte trei luni, în doze stabilite de medic, în funcţie de starea persoanei", explică medicul imunolog Rareş Simu de la Clinica Apiestetic din Capitală. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite