Soluţii eficiente împotriva răului de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antivomitivele, ghimbirul şi menta previn simptomele neplăcute apărute în timpul călătoriei cu maşina, cu avionul sau cu vaporul. Copiii sunt mai afectaţi decât adulţii de răul de transport, iar mirosul de carburant, un stil agresiv de condus maşina şi teama de călătorie accentuează disconfortul.

Principalul vinovat de apariţia răului de transport este urechea internă, care transmite informaţii creierului referitoare la poziţionarea în spaţiu.

„Răul de mişcare este cauzat în principal de o neconcordanţă între receptorii vizuali şi cei ai echilibrului din urechea internă. Simptomele nu sunt grave, dar sunt extrem de neplăcute. Ele debutează cu o senzaţie de rău ce apare brusc, inclusiv ameţeală, transpiraţii reci, paloare, balonare, greaţă, vărsături şi dureri de cap", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Pastile antivomitive, înainte de plecare

Pentru a evita apariţia simptomelor de rău de mişcare, persoanele care ştiu că au astfel de probleme trebuie să ia cu o jumătate de oră înainte de a pleca la drum medicamente antiemetice, care previn greaţa şi vărsăturile, antihistaminice sau pot folosi plasturi adezivi speciali. Specialiştii spun că tratamentele cel mai frecvent indicate în astfel de cazuri sunt Emetostop, Metoclopramid sau Cinarizin.

Nu mâncaţi prea mult şi evitaţi fumatul!

Înainte de a pleca la drum nu sunt recomandate mâncărurile grele de tipul grăsimilor sau prăjelilor, ultima masă fiind bine să includă mai ales fructe şi legume.

De asemenea, în timpul călătoriei trebuie evitate consumul de alcool, de băuturi răcoritoare acidulate şi fumatul, deoarece pot accentua starea de rău.

„Pentru a evita răul de călătorie este indicat să nu citiţi în timpul mersului şi să încercaţi să alegeţi locurile din faţă sau de la mijloc. Dacă vă deplasaţi cu autobuzul sau cu avionul este bine să ocupaţi locurile laterale, să încercaţi să vă păstraţi calmul şi să ţineţi ochii închişi pentru cât mai mult timp", mai spune Radu Leon George.

Ghimbirul şi menta, bune pentru stomac

Pentru a preveni apariţia răului de mişcare este indicat ca, cu o jumătate de oră înainte de a pleca la drum, să se mestece o bucată de ghimbir sau să se ia o jumătate de linguriţă de praf de ghimbir. De asemenea, pentru a evita vărsăturile şi pentru a calma spasmele stomacale, se pot lua 10-20 de picături de tinctură de mentă diluate în apă sau se poate bea o ceaşcă de ceai de mentă.

Un alt remediu benefic pentru persoanele care se confruntă cu rău de transport este uleiul de eucalipt. Acesta este un descongestionant uşor care facilitează respiraţia şi alungă ameţelile.

Astfel, cu puţin timp înainte de călătorie, se pun în fiecare nară câteva picături din acest ulei. În plus, pentru a calma durerile de cap, ameţeala şi starea de anxietate din timpul deplasării se pot mesteca 10-20 de seminţe proaspete de chimen.

Măsuri de urgenţă

Dacă în timpul călătoriei cu maşina apare senzaţia de rău, deschideţi geamul sau faceţi un popas pentru a respira aer curat. De asemenea, este indicat să beţi apă minerală sau ceai puţin îndulcit, să mâncaţi câţiva biscuiţi săraţi cu chimen şi să adoptaţi o  poziţie orizontală a corpului, fără să vă mişcaţi capul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite