Sarea şi grăsimile, riscuri similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele sănătoase care mănâncă sărat se expun aceloraşi riscuri ca şi cele care adoptă o dietă bogată în grăsimi. În timp, ele pot duce nu doar la hipertensiune arterială, ci şi la ateroscleroză, boli care stau la originea infarctului şi a accidentelor vasculare cerebrale. Acest lucru are la origine faptul că alimentele sărate scad abilitatea vaselor de a se dilata corespunzător, potrivit unui studiu publicat în „The Am

În cadrul acestuia, specialiştii australieni au analizat 16 voluntari: opt dintre ei au primit supă de roşii cu un conţinut redus de sare, iar ceilalţi opt, porţii de zece ori mai sărate. Cu ajutorul ecografiei, medicii au măsurat gradul de destindere a vaselor după plasarea unei presiuni la nivelul plicii cotului. Persoanele care au mâncat sărat au prezentat un grad de dilatare a vaselor de două ori mai mic decât celălalt grup.

În timp, apare ateroscleroza

„Substanţe precum sarea şi grăsimile scad capacitatea arterelor de a se lărgi, pentru că interferează cu funcţionarea peretelui lor intern", a explicat medicul Emile Mohler, directorul secţiei de medicină vasculară de la Universitatea din Pennsylvania. Astfel, în mod normal, atunci când inima pompează sânge în artere, acestea eliberează oxid nitric, substanţă care face ca vasele să se relaxeze şi astfel să primească mai mult sânge. Oamenii de ştiinţă estimează că sarea şi grăsimile previn eliberarea de oxid nitric. Acest lucru creşte riscul de hipertensiune arterială. Pe termen lung, ele sunt expuse riscului de ateroscleroză. 

Citiţi şi:

Greşeli frecvente în dieta diabeticului

Cele mai noi tratamente pentru infarct

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite