Cele mai noi tratamente pentru infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi, mai mult de 40 de români mor din cauza atacului de cord, arată studiile. Cele mai noi cercetări arată că celulele stem, noile tipuri de medicamente şi chirurgia robotică vor creşte şansele de supravieţuire în caz de infarct.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat de Mediafax, la nivel global, bolile de inimă vor rămâne în continuare principala cauză de deces în următorii 20 de ani. Cele mai expuse unor astfel de probleme sunt persoanele de peste 65 de ani, cele care au rude cu boli de inimă şi bărbaţii. De asemenea, printre factorii de risc ai atacului de cord se numără şi fumatul, diabetul, obezitatea, nivelul crescut al colesterolului şi al tensiunii arteriale. „Pentru a evita apariţia infarctului se recomandă respectarea unui regim igieno-dietetic, sărac în sare şi în grăsimi animale, precum şi renunţarea la fumat. De asemenea, este indicată tratarea hipertensiunii arteriale, a hipercolesterolemiei şi a diabetului zaharat", recomandă medicul primar cardiolog Alexandrina Tatu de la Clinica Medlife din Bucureşti.

Refacerea inimii, prin chirurgie robotică

Persoanele care au suferit un atac de cord şi cele cărora le este indicat by-passul pentru refacerea funcţiei cardiace pot face acum acest tip de intervenţie cu ajutorul chirurgiei robotice. În ultimii ani, acest sistem chirurgical a evoluat foarte mult, depăşind limitele chirurgiei tradiţionale. Astfel, chirurgia robotică asigură o precizie semnificativ mai mare a intervenţiei, o durată mai scurtă de recuperare, reducerea durerii, incizii de dimensiuni mai mici şi un risc mai scăzut de infecţii.

„Pe plan mondial, în chirurgia cardiacă s-au realizat progrese deosebite, atât în domeniul patologiei valvulare, cât şi în cel al patologiei coronariene. Chirurgia robotică se adresează, desigur, doar anumitor tipuri de intervenţii, cum ar fi by-passul arterei descendente anterioare, închiderea defectului septal interatrial sau implantarea pace-maker-elor epicardice. De asemenea, chirurgia robotică este folosită pentru implantarea de celule stem, în contextul operaţiilor de by-pass, cu rol în refacerea funcţiei miocardice la persoanele care au suferit un infarct de miocard", mai spune medicul cardiolog Alexandrina Tatu. Un studiu olandez recent arată că celulele stem extrase din grăsimea abdominală grăbesc refacerea muşchiului inimii după un atac de cord.

Specialiştii de la Universitatea „Eramus" din Rotterdam au observat că implantarea celulelor stem provenite din ţesutul adipos din talie în zona cordului în decurs de 24 de ore după infarct îmbunătăţeşte cu 15% funcţia cardiacă, în decurs de şase luni de la administrare. Momentan, terapia este în stadiu experimental, iar cercetările continuă pentru a determina cu exactitate modul în care aceste celule acţionează, astfel încât tratamentul să poată fi folosit la scară largă.

Inovaţii în terapia medicamentoasă

În prezent, persoanele care au suferit un infarct trebuie să urmeze, în funcţie de caz, un tratament ce include medicamente cu efect antiplachetar, statine, pastile ce blochează sistemul renină-angiotensină-aldosteron (inhibitorii enzimei de conversie, sartanii şi antialdosteronicele) sau betablocante. De aceea, cercetătorii încearcă să dezvolte medicamente care să includă mai multe tipuri de substanţe active şi, implicit, să se adreseze mai multor probleme ce ţin de activitatea inimii.

Pe această idee se bazează şi crearea „polipastilei" care, potrivit cercetătorilor, reduce cu 80% riscul de apariţie a infarctului la persoanele de peste 55 de ani, dacă se respectă şi regimul de viaţă recomandat de medici. Medicamentul combină cinci substanţe active, precum: aspirina, substanţe pentru reducerea nivelului de colesterol şi trei compuşi pentru reglarea tensiunii arteriale. Cercetările continuă pentru a descoperi dacă această pastilă reduce şi rata mortalităţii cauzată de infarct. Specialiştii preconizează că „polipastila" nu va apărea pe piaţă mai devreme de 2015.

Perspective

În curând, printr-un simplu test de sânge vom putea afla dacă prezentăm risc de apariţie a infarctului cu 15 ani înainte. Metoda a fost creată de cercetătorii americani şi va aduce o contribuţie semnificativă în prevenirea bolilor de inimă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite