Trei milioane de consumatori de droguri injectabile din lume sunt infectaţi cu HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din aproape 16 milioane de consumatori de droguri injectabile din lume, peste trei milioane au contractat virusului HIV, responsabil pentru dezvoltarea SIDA, arată un raport publicat vineri de Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (FICR).

Cei mai mulţi toxicomani infectaţi cu HIV provin din state China, Malaysia, Rusia, Ucraina şi Vietnam, potrivit raportului difuzat înaintea Zilei Internaţionale a Luptei Contra SIDA, 1 decembrie, transmite AFP. Totodată, FICR atrage atenţia că există o "tendinţă de creştere" a cazurilor de contractare virală în Africa, Orientul Mijlociu, America Latină şi majoritatea regiunilor din Asia.

Citeşte şi:
TIME avertizează că există pericolul izbucnirii unei epidemii de HIV în România

În Europa de Est şi Asia Centrală, sunt contaminaţi cu SIDA până la 60% din consumatorii de droguri injectabile. Cu toate acestea, în mai multe ţări din regiune, legislaţiile stigmatizează aceste persoane, le reprimă sau le exclud, subliniază organizaţia.

Peste 80% din guvernele lumii au tendinţa să abordeze problema cu superficialitate, fără să ţină cont de faptul că tratarea ca infractori a dependenţilor de stupefiante injectabile este o politică eşuată şi chiar contribuie la răspândirea virusului HIV, avertizează reprezentanţii FICR, citaţi de "The Washington Post".

Aceste politici guvernamentale care blochează accesul toxicomanilor la servicii de consiliere, prevenţie şi tratament "constituie tot atâtea încălcări ale drepturilor omului". "Nu există vreo dispoziţie în dreptul internaţional al drepturilor omului care să menţioneze persoanele care îşi injectează droguri", recunoaşte Sadia Kaenzig, purtătoare de cuvânt a Federaţiei.

Soluţie: "Furnizarea unui «loc sigur»" pentru injectarea drogurilor

Autorii raportului FICR propun ca soluţie pentru evitarea transmiterii HIV în rândul toxicomanilor "furnizarea unui «loc sigur»" sub forma unor săli de injecţie. Asemenea amplasamente există deja în Elveţia, Olanda, Spania, Norvegia, Canada, Germania, Australia şi Luxemburg.

"Acest tip de programe, ca sala de injecţie, pune agenţii de sănătate în contact direct cu o comunitate care este în mod natural secretă şi marginalizată", precizează Kaenzig.

Sindromul Imunodeficienţei Dobândite a fost declarat ca afecţiune de sine stătătoare cu aspect de pandemie la 1 decembrie 1981. Pe plan mondial, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, anual, 4,3 milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV, responsabil de aparaţia SIDA, maladie ce distruge sistemul imunitar şi conduce la decesul persoanei seropozitive.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite