Românii au încredere în programul antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul celor care apelează  la tratament specializat pentru  a se lăsa de fumat este în creştere
Numărul celor care apelează la tratament specializat pentru a se lăsa de fumat este în creştere

Sunt şanse mai mari de a renunţa la ţigări dacă se apelează la ajutor specializat oferit de medici şi de psihologi. Tot mai multe persoane apelează la terapia gratuită antifumat. Anul trecut, 40 la sută din cei care au urmat tratamentul din cadrul programului „Stop fumat!“ au renunţat la fumat.

Cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, marcată astăzi, medicii atrag atenţia asupra importanţei renunţării la ţigări, prin care se pot preveni afecţiuni precum cancerul pulmonar, infarctul miocardic şi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), numită şi „boala fumătorilor". Numărul celor care apelează la ajutor specializat de renunţare la fumat este în creştere în ţara noastră.

Citiţi şi: „Când fumez, e ca şi cum mi-aş da bretonul de pe frunte. E un tic"

În ce condiţii ajung românii să se lase de fumat

Programul „Stop Fumat!" coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti are succes mai ales în rândul persoanelor care vor cu adevărat să renunţe la acest obicei şi care vor să facă un mic efort de acomodare cu noul stil de viaţă.

„Mai important este faptul că majoritatea celor care solicită sprijin vin ca urmare a reuşitei unei rude, unui prieten sau unui coleg. Întotdeauna informaţiile oferite prin exemplul per-sonal sunt mai convingătoare decât toate spusele medicilor şi psihologilor. Este greu până vine primul fumător dintr-un grup", explică medicul specialist pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renunţarea la Fumat.

Receptivitate lentă, dar sigură

Persoanele care apelează la programul naţional antifumat sunt deja informate cu privire la ceea ce presupune el. „Românii s-au dovedit foarte deschişi ideii de ajutor specializat. Cu ajutorul mass-media, ei au început să ştie că există tratament pentru a te lăsa de fumat şi chiar să capete încredere, încet, dar sigur. Dovada: grupurile de pacienţi", afirmă medicul Magdalena Ciobanu.

De asemenea, aceste categorii de persoane sunt şi cooperante în ceea ce priveşte paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a renunţa la fumat. Există însă şi indivizi reticenţi la terapie, aceştia
fiind, în realitate, fumători înrăiţi, care „au fost aduşi" de rude şi care vor să demonstreze că nu există nicio cale de renunţare pentru ei.

Unde se poate cere ajutor

În cadrul întâlnirilor de informare organizate de Institutul „Marius Nasta" din Bucureşti se discută despre aspectele dependenţei biologice şi psihologice de nicotină, sunt prezentate medicamentele folosite în program (mod de administrare, contraindicaţii, reacţii adverse) şi se face un test creion - hârtie pentru a se determina gradul de dependenţă de nicotină.

Până la 1 noiembrie anul acesta au beneficiat de tratament peste 13.000 de români. Cei care doresc să se înscrie în program pot apela gratuit din reţeaua Romtelecom numărul 0800.878.673.

Spirometria, necesară fumătorilor

Fumatul creşte riscul de apariţie a numeroase boli, una dintre ele fiind bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Boala are ca principală cauză fumatul, afecţiunea instalându-se lent, după mulţi ani de fumat.

Odată diagnosticată, bronhopneumopatia obstructivă cronică necesită tratament toată viaţa, virozele sau alte infecţii putând da complicaţii la această categorie de bolnavi. BPOC produce îngustarea căilor respiratorii, îngreunând respiraţia şi determinând oboseală la efectuarea celor mai mici eforturi.

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, marcată ieri, medicii au atras atenţia asupra necesităţii testării sănătăţii pulmonare cu ajutorul spirometriei. Analiza măsoară capacitatea de a respira, este uşoară, nu doare şi durează câteva minute. Spirometria trebuie făcută periodic de cei cu probleme pulmonare, de fumători şi de cei care au fumat în trecut.

"Singurii care nu sunt cooperanţi sunt fumătorii înrăiţi care, în realitate, nu vor să renunţe la ţigări."
Magdalena Ciobanu
medic specialist
pneumolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite