Regenerarea articulaţiilor, cu celule proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartilajul deteriorat de artroză poate fi refăcut cu ajutorul unor injecţii care conţin grupaje de celule de cartilaj sănătos, prelevate tot de la pacient. Aceste grupaje au formă sferică şi, injectate în articulaţii, conduc la formarea de cartilaj sănătos.

Mai exact, celulele numite condrocite sunt prelevate din cartilajul sănătos al persoanei cu artroză şi sunt stimulate să se dezvolte în laborator, timp de cinci până la şapte zile.

În această perioadă, celulele se lipesc unele de altele şi formează mici grupaje de formă rotundă. Ulterior, în jur de 70 de grupaje de celule sunt injectate în fiecare centimetru pătrat de ţesut deteriorat.

Aceste celule sănătoase se leagă de cele afectate şi contribuie la crearea unui nou strat de cartilaj sănătos. Până acum, metoda a fost folosită pentru a trata artroza localizată la nivelul genunchilor.

Posibilă alternativă la celulele stem

Noua metodă face parte din inovaţiile la care s-a ajuns prin ingineria tisulară, o latură nouă a cercetării medicale ce urmăreşte „creşterea" de ţesuturi umane în laborator pentru a le înlocui pe cele uzate de boli.

Prin inginerie tisulară au fost create până acum vase de sânge şi fragmente de os. Studii clinice care să clarifice dacă această metodă are beneficii mai mari decât injectarea locală de celule stem sunt încă în desfăşurare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite