Nu repetaţi prea des analizele iradiante!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiografiile, tomografiile computerizate şi PET/CT-ul fac posibile observarea detaliată a organelor şi identificarea tumorilor. Specialiştii atrag atenţia că aceste analize trebuie făcute doar atunci când sunt cu adevărat indispensabile, repetarea lor la intervale scurte fiind riscantă pentru sănătate.

În prezent, în România, puţine sunt cazurile în care medicii ţin cont de numărul iradierilor la care a fost expus un pacient, astfel încât se ajunge, uneori, ca pentru o simplă fractură să se repete de mai multe ori o radiografie. De asemenea, există persoane care solicită realizarea unor investigaţii iradiante cum sunt radiografiile sau tomografiile computerizate pe baza unor presupuneri personale, fără recomandarea unui specialist.

Determină modificări permanente

„Efectuarea la întâmplare a unor astfel de investigaţii iradiante este periculoasă, deoarece fiecare radiografie şi fiecare tomografie computerizată determină modificări ireversibile în corp. Astfel, cu cât facem mai multe analize iradiante, cu atât modificările din organism sunt mai importante", atrage atenţia conferenţiar doctor Vlad Ene, specialist radiologie şi imagistică medicală.

Potrivit specialistului, aceste tipuri de investigaţii sunt cu adevărat necesare atunci când nicio altă analiză nu poate oferi informaţiile necesare cu privire la starea de sănătate a pacientului. Însă estimarea beneficiilor şi riscurilor aparţine medicului specialist care efectuează investigaţiile respective.

Acesta trebuie să ţină cont şi de eventualele analize iradiante la care bolnavul a fost expus anterior. „Cel mai bine ar fi să existe o bază de date care să suprindă dozele totale de radiaţii la care a fost expus un pacient. Pe măsură ce doza creşte, specialiştii care efectuează astfel de analize trebuie să fie mai atenţi la balanţa riscuri-beneficii", precizează conf. dr. Vlad Ene.

Căderea părului, semn de exces

Unul dintre primele semne că am fost expuşi la un nivel ridicat de radiaţii X este căderea inexplicabilă a părului.

De asemenea, dacă după o radiografie, tomografie computerizată ori după un PET/CT prezentăm pigmentări sau depigmentări ale pielii ori iritaţii ale ochilor, este posibil să fi fost expuşi la un nivel ridicat de raze X.

„Unele structuri ale organismului, cum sunt ochii şi gonadele (organele sexuale), sunt cele mai vulnerabile părţi ale corpului la razele X şi trebuie protejate în timpul investigaţiilor", avertizează medicul specialist în radiologie intervenţională Rareş Nechifor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Gravidele, în primele trei luni de sarcină prezintă contraindicaţii la aceste analize, iar în cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere, trebuie limitată la minimum expunerea la raze X, deoarece acestea pot avea efect mutagen asupra ADN-ului".

Utile în caz de cancer

Fiindcă în momentul de faţă nu există nicio metodă neiradiantă de investigaţii la fel de eficientă ca tomografia computerizată şi ca PET/CT-ul, deocamdată aceasta rămâne singura opţiune în cazul unor boli grave.

„Radiaţiile la care pacienţii se expun în timpul tomografiei computerizate şi PET/CT-ului sunt pe deplin justificate la pacienţii oncologici, de exemplu. Informaţiile obţinute cu ajutorul acestor analize nu pot fi dobândite prin ultrasunete sau prin rezonanţă magnetică (IRM), nici măcar prin cele mai moderne tipuri de IRM, cum sunt cele cu 3 Tesla. Sensibilitatea unui PET/CT (capacitatea de diferenţiere a contrastului) este mai mare de 1.000 de ori decât cea a IRM-ului", menţionează conf. dr. Oreste Straciuc, medic-şef în cadrul Centrului Pozitron PET/CT din Oradea.

Cât de mult ne iradiem

Tipul de investigaţie     Iradiere/investigaţie

Radiografie dentară    0,02 mSV
Radiografie pulmonară    0,6 mSv
Mamografie     1-2 mSV
CT toracic     4-8 mSv
CT complet     10-12 mSv
PET/CT complet     30 mSv

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite