Luaţi măsuri din vreme contra alergiilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polenul este unul dintre factorii care declanşează alergiile
Polenul este unul dintre factorii care declanşează alergiile

Aproximativ 20-30 la sută din europeni prezintă o sensibilitate la polen. Secreţiile nazale abundente, nasul înfundat, strănutul, lăcrimarea ochilor, tusea şi mâncărimile la nivelul nasului şi al ochilor sunt simptomele rinitei alergice. 

Citeşte şi:

Bolnavii cronici, în pericol!

Cunoscută sub denumirea de febra fânului, rinita alergică apare după contactul cu polen, praf sau cu mucegaiuri. Primăvara, rinita este declanşată cel mai adesea de polen. Simptomele alergiilor pot persista între câteva săptămâni şi câteva luni, iar în lipsa tratamentului, creşte riscul de astm bronşic, de infecţii ale sinusurilor sau de conjunctivită. De aceea, specialiştii recomandă celor cu predispoziţie alergică să înceapă administrarea medicaţiei chiar cu o săptămână înainte ca alergenii să-şi facă simţită prezenţa.

„Schemele de tratament variază în funcţie de tabloul clinic şi de severitatea simptomelor, cuprinzând una sau mai multe clase de medicamente: antihistaminice, corticosteroizi pentru aplicaţie topică nazală, descongestionante nazale sau oculare pe termen scurt, corticosteroizi inhalatori în cazul simptomelor de astm, anticolinergice, abordarea optimă fiind stabilită de medicul specialist", spune medicul specialist în alergologie-imunologie clinică Camelia Berghea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Se pot injecta extracte de alergen

Când simptomele alergiei nu pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor, se recurge la imunoterapie, ce are ca scop creşterea toleranţei la polen, praf, acarieni şi la mucegaiuri, adică la factorii declanşatori ai alergiei.

Acest tip de terapie constă în injectarea sub piele a unui extract diluat din alergenul respectiv, o dată sau de două ori pe săptămână, crescând treptat doza până când simptomele se atenuează sau chiar dispar. Terapia se desfăşoară de-a lungul câtorva ani.

Evitaţi umiditatea

Pentru a preîntâmpina apariţia simptomelor, bineînţeles, prima măsură este evitarea contactului cu alergenii. Astfel, este indicat ca dimineaţa să se evite aerisirea casei, deoarece în acest moment al zilei se găseşte cel mai mult polen în aer. De asemenea, trebuie evitate pe cât posibil plimbările în aer liber.

Covoarele şi tapiţeriile trebuie aspirate frecvent, folosind un filtru special de aspirator, care să reţină polenul, praful şi mucegaiul. În locuinţă este utilă şi folosirea dezumidificatoarelor de aer, pentru că mediul umed favorizează dezvoltarea sporilor de mucegai. Gradul de umiditate trebuie menţinut la un nivel de sub 55 la sută.

Tratamentul, numai la recomandarea medicului

Deşi există unele tratamente antialergice care se pot achiziţiona fără prescripţie medicală, folosirea lor fără recomandarea medicului nu este indicată. Unele picături sau spray-uri nazale şi pentru ochi, dacă nu sunt administrate corect, pot duce la agravarea simptomelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite