Informaţiile medicale de pe net sunt riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care folosesc tratamente găsite în spaţiul virtual îşi pot agrava boala. Din ce în ce mai mulţi români se diagnostichează singuri şi înlocuiesc vizita la medic cu remediile pe care le găsesc online.

Aproximativ 35 la sută din români au acces la internet, potrivit Internet World Stats. Cantitatea uriaşă de informaţii medicale disponibile online reprezintă o tentaţie pentru cei preocupaţi de starea lor de sănătate. În plus, aceste sfaturi sunt gratuite şi mereu la îndemână. Problema este că informaţiile sunt de multe ori de o calitate îndoielnică, iar ceea ce pare o soluţie facilă poate duce, în final, la costuri medicale importante.

Alte articole din Sănătate:

De ce ne ţiuie urechile
VIDEO În viitor, roboţii vor opera fără asistenţă umană

„Oamenii care caută informaţii medicale pe internet trebuie să dea dovadă de prudenţă. Aşa cum nu poţi avea încredere într-un program care-ţi compilează simptomele şi-ţi pune un diagnostic, nu te poţi baza în totalitate nici pe răspunsurile găsite pe internet.

Ar trebui folosit ca sursă de informare, pentru ca pacienţii să-şi pregătească eventuale întrebări pentru întâlnirea cu medicul", atrage atenţia prof. dr. Dan Gaiţă, specialist cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, preşedintele Programului Naţional de Prevenţie Cardiovasculară.

 Cantitatea crescută de informaţii eronate este un motiv de îngrijorare pentru medici. „Dacă în domeniul diabetului zaharat există o pondere importantă de informaţii utile pacienţilor, în schimb, în domeniul nutriţiei, internetul abundă în informaţii neverificate ştiinţific, cel mai adesea greşite sau prezentate în interes comercial", subliniază Adrian Copcea, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Nu daţi vina pe dr. Google!

Problema nu este una tipic românească. Ortopezii americani atrag atenţia asupra informaţiilor eronate pe care le returnează o simplă căutare pe Google. Potrivit unui studiu publicat luna trecută în „Journal of Bone and Joint Surgery", persoanele care-şi tratează accidentele sportive folosind Internetul îşi agravează starea. Aceasta în condiţiile în care aproape 75 la sută din americani au acces la Internet, iar jumătate din ei caută lunar informaţii legate de sănătate folosind mediul online.

În Marea Britanie, specialiştii de la Universitatea „Nottingham" au căutat pe net sfaturi privind cinci probleme de sănătate ale copiilor, printre care hrănirea lor la sân şi autismul. Potrivit BBC, din 500 de site-uri, doar 200 au oferit informaţii corecte. Cele mai de încredere surse de informare, potrivit acestor studii, sunt site-urile autorităţilor guvernamentale, cele ale organizaţiilor nonprofit şi cele ale revistelor medicale. Doar pe jumătate din site-urile de presă au putut fi găsite informaţii juste din domeniul medical. 

Surse de încredere, la recomandarea medicului

O soluţie pentru cei care doresc să fie proactivi şi să afle informaţii medicale cu ajutorul internetului sunt şi site-urile şi blogurile personale de specialitate. Încă puţine la număr în România, acestea conţin informaţii direct de la sursă, pe care medicul şi le asumă. „Atunci când căutaţi sfaturi medicale online, asiguraţi-vă că persoana care le oferă este un specialist în domeniul respectiv", atrage atenţia medicul Adrian Copcea.

Colaborarea medic-pacient, esenţială

Lipsa unei comunicări reale între medic şi pacient îl poate face pe acesta din urmă să se bazeze, din nefericire, doar pe informaţiile disponibile pe internet.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite