Infecţiile urinare netratate creează complicaţii grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile lombare pot fi semnul unei infecţii renale
Durerile lombare pot fi semnul unei infecţii renale

Fără un tratament administrat corect şi la timp, o simplă cistită poate favoriza pietrele la vezica urinară şi poate afecta rinichii. Pentru a preveni complicaţiile, trebuie să facem o urocultură şi o antibiogramă înainte de a lua antibiotice. Numai în acest fel vom trata eficient o infecţie urinară.

Cistitele, infecţii urinare joase frecvente îndeosebi la femei, se pot croniciza dacă nu sunt tratate sau dacă tratamentul nu este cel corect.

Această complicaţie se produce destul de frecvent în condiţiile în care, din păcate, multe femei îşi autoadministrează diverse antiseptice urinare şi antibiotice, fără a face o antibiogramă înainte şi fără a verifica, la finalizarea tratamentului, dacă microbul care a infectat vezica urinară a fost anihilat.

„O cistită cronică nu doar că este mai greu de tratat şi necesită tratament pe termen lung, dar poate favoriza litiaza vezicală (pietre la nivelul vezicii urinare), vezica hiperactivă (care se manifestă prin nevoia de urinare frecventă) şi sindromul inflamator pelvian (dureri la contactul sexual şi la menstruaţie)", atrage atenţia asist. univ. dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti.

Pericol de insuficienţă renală

Netratate sau tratate incorect, cistitele pot afecta rinichii, întrucât germenii care le cauzează pot „urca" din vezica urinară, prin uretere, către aceste organe.

Cea mai frecventă infecţie a rinichilor este pielonefrita. În aproximativ 90 la sută din cazuri, pielonefrita este provocată de bacteria Escherichia coli, care se dezvoltă în intestinul gros şi care se găseşte în regiunea perianală.

Dacă nu este tratată corespunzător, pielonefrita favorizează formarea pietrelor la rinichi şi poate provoca hipertensiune arterială, insuficienţă renală acută, iar în cazurile grave, insuficienţă renală cronică, ce necesită dializă toată viaţa.

Pielonefrita se află pe locul al doilea între bolile care duc la insuficienţă renală cronică, potrivit estimărilor specialiştilor. În unele cazuri, microbii pot ajunge în sânge şi apoi în întreg organismul, ducând la septicemie.

„O altă infecţie renală care dacă nu este tratată duce, de obicei, la distrugerea unui rinichi este pionefroza. Această infecţie poate afecta ireversibil rinichiul şi este necesară extirparea lui chirurgicală", spune medicul Gheorghe Niţă.

Nu ignoraţi simptomele!

Nu amânaţi vizita la medic dacă prezentaţi chiar şi numai unul dintre următoarele simptome: senzaţie de urinare frecventă, dureri şi usturimi la urinat, pierdere involuntară de urină, hematurie (sânge în urină), febră, frisoane şi dureri lombare (unilaterale de obicei).

Cu cât mergeţi mai târziu la medic din momentul apariţiei simptomelor, cu atât este mai mare riscul de cronicizare a infecţiei şi de apariţie a complicaţiilor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite