Extirparea ganglionilor din axilă, inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul femeilor diagnosticate cu cancer de sân în faze incipiente, extirparea ganglionilor limfatici din axilă ar putea fi evitată. Potrivit chirurgilor de la Centrul de Sănătate „Saint John“ din SUA, pentru aceste tipuri de cancer, este suficientă intervenţia de eliminare a tumorii şi a ganglionului santinelă.

Acest lucru ar grăbi recuperarea postoperatorie, ar preveni umflarea braţului de partea sânului afectat şi apariţia durerilor la acest nivel. Medicii au analizat 850 de femei operate pentru cancer mamar şi au observat că durata de supravieţuire în rândul lor a fost aceeaşi, indiferent dacă le-au fost scoşi sau nu ganglionii din axilă.

Eliminarea nodulilor limfatici din jurul tumorii este o procedură standard în oncologie. Tehnica ganglionului santinelă a fost stabilită recent şi pe bazează pe faptul că, de cele mai multe ori, celulele canceroase migrează într-un singur nodul limfatic, şi anume cel mai apropiat de tumoare.

Depistarea ganglionului santinelă se face şi la Institutul Oncologic „Alexandru Treistioreanu" din Bucureşti. Potrivit chirurgilor americani, excizia acestuia poate fi suficientă, întrucât radioterapia şi chimioterapia distrug eventualele celule canceroase care ajung în alţi ganglioni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite