Doar chirurgia tratează monturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobilitatea articulaţiilor şi anumite defecte anatomice ale piciorului predispun la formarea lor. Acestea reprezintă devieri laterale ale degetului mare de la picior, care, necorectate, sunt inestetice, dureroase, produc inflamaţie locală şi modifică mersul.

Monturile (hallus valgus) pot apărea la orice vârstă, dar, în general, afecţiunea se manifestă fie în copilărie ori în adolescenţă, fie în perioada de dinainte de menopauză, în intervalul de vârstă 40-50 de ani. Potrivit specialiştilor, cauzele exacte ale acestei probleme nu se cunosc, în schimb sunt cunoscuţi o serie de factori favorizanţi.

„Femeile prezintă o mobilitate crescută a ligamentelor, accentuată la pubertate, în timpul sarcinii şi la menopauză, de obezitate şi de unele boli. Prin urmare, ligamentele antepiciorului se destind şi cedează treptat, producând deplasarea oaselor şi deformarea caracteristică", explică medicul chirurg Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului.

Activităţile care presupun statul prelungit în picioare favorizează şi ele distensia ligamentelor şi formarea monturilor, iar anumite conformaţii ale piciorului precum piciorul plat sau cel scobit, tendonul scurt şi absenţa unor degete sunt, de asemenea, factori favorizanţi. „În schimb, încălţămintea este doar un factor agravant, fiindcă ea nu provoacă apariţia, ci doar grăbeşte evoluţia monturilor", spune chirurgul Marius Uscatu.

Atenţie la orteze!

Potrivit specialiştilor, nu există mijloace nechirurgicale de stopare a evoluţiei deformaţiei, şi nici de corectare a ei.

„Deformaţia este definitivă, orice încercare forţată de redresare crescând enorm presiunea în articulaţia metatarso-falangiană, şi degradând cartilajele", explică medicul Marius Uscatu. De aceea, dispozitivele de tip orteză care pretind că tratează hallus valgus-ul, purtate noaptea sau pe timpul zilei, trebuie evitate.

„Utilizarea acestor orteze are un efect invers celui scontat, agravând evoluţia montului spre degradare artrozică rapidă", spune chirurgul Marius Uscatu.

Costă aproximativ 5.000 de lei

Prin chirurgie se repoziţionează degetul mare de la picior într-o aliniere firească. Această operaţie durează între 40 şi 90 de minute, în funcţie de gravitatea deformaţiei.

Recuperarea durează în total 6-8 săptămâni, cu menţiunea că mersul este permis încă din prima zi cu sprijin pe membrul operat, dar se va efectua progresiv, până după circa şase săptămâni, când se pot relua activităţile fizice normale.

În toată acestă perioadă de recuperare este indicată purtarea de încălţăminte terapeutică. În clinicile supraspecializate în aceste intervenţii, o operaţie de corectare a monturilor costă aproximativ 5.000 lei.

Obezitatea contraindică operaţia

Persoanele cu o serie de afecţiuni cronice prezintă riscuri importante în caz de intervenţie chirurgicală pentru a corecta monturile. Este vorba despre piciorul diabetic şi de arteriopatia obliterantă (arterita), deoarece creşte riscul de necroză şi de cangrenă. Şi obezitatea contraindică operaţia, fiindcă presupune o suprasolicitare a oaselor repoziţionate.

Potrivit medicului chirurg Marius Uscatu, complicaţiile postchirurgicale pe care le presupune operaţia de corectare a monturilor sunt cele obişnuite şi constau în risc de infecţii, de recidivă şi de nonconsolidare, dar problemele pot fi evitate dacă intervenţia se realizează de către un specialist cu experienţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite