Dermatocosmetologia, nouă tendinţă în îngrijirea pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ar trebui să cerem sfatul dermatologului înainte de a folosi cosmetice
Ar trebui să cerem sfatul dermatologului înainte de a folosi cosmetice

Produsele de îngrijire zilnică, precum şi metodele de înfrumuseţare ar trebui alese la recomandarea medicului dermatolog, nu la sfatul cosmeticienelor. Proceduri utilizate în clinicile din România mai mult pentru înfrumuseţare sunt, în cazul cosmeticii dermatologice, opţiuni de tratament pentru boli ale pielii.

Dermatocosmetologia este parte integrantă a dermatologiei şi, o mare parte din medicii dermatologi din statele dezvoltate oferă în cabinete şi proceduri de cosmetică dermatologică. „În completarea tratamentului medical,dermatocosmetologia este în măsură să amelioreze aspectul pielii, dar este utilă şi persoanelor sănătoase, învăţându-le să-şi menţină aspectul tânăr prin îngrijire adecvată", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Mai exact, potrivit specialistului, dermatocosmetologia are soluţii pentru protecţia pielii de factorii nocivi, pentru repararea după agresiuni, dar şi la tratamentul medicamentos al unor boli de piele.

Cosmeticele, alese la dermatolog

Tipul de ten, vârsta, ingredientele conţinute de produsele de îngrijire şi, de multe ori, brandul sunt factorii care contează când ne alegem cosmeticele. Dar medicii dermatologi susţin că atitudinea faţă de aceste produse ar trebui schimbată. „Plăcerea de a utiliza cosmetice ar trebui să nu primeze în faţa efectelor biologice ale acestor produse", spune medicul Oana Clătici. Prin urmare, consultarea dermatologului ar trebui să ofere garanţia că pielea dumneavoastră este îngrijită conform nevoilor. În general, sunt recomandate produsele dermatocosmetice, adică acele cosmetice disponibile în farmacii, care conţin şi principii active cu rol de prevenţie şi de tratare a unor probleme specifice.

Este necesară aparatura specială

Procedurile dermatocosmetologice care presupun aparatură adaptată sunt de obicei disponibile în clinicile private. Dar există şi spitale publice în care acestea se pot realiza gratuit, la recomandarea medicului dermatolog. „Clinica Dermatologie II Colentina are posibilitatea, la mometul actual, să ofere toate procedurile moderne, cu excepţia celor laser neablative", precizează medicul dermatolog Carmen Sălăvăstru de la Spitalul Clinic Colentina. Peelingul chimic poate fi utilizat pentru a trata acneea şi melasma, laserul excimer dă rezultate în afecţiuni precum vitiligo, psoriazis şi peladă, iar terapia fotodinamică este utilizată în afecţiuni precum keratoze actinice şi carcinoame bazocelulare.

Cursuri: Dermatologii români au participat în perioada 24-30 septembrie 2010 la primele cursuri de formare în cosmetologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite