Depistarea timpurie a autismului este esenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul afectat de autism se joacă singur, prin gesturi repetitive
Copilul afectat de autism se joacă singur, prin gesturi repetitive

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, marcată astăzi, medicii atrag atenţia asupra importanţei depistării la timp a acestei afecţiuni.

Tratamentele, programele educaţionale speciale şi suportul susţinut al familiei sunt esenţiale pentru ca micuţii cu această boală să aibă şanse de recuperare.

Specialiştii spun că programele educaţionale îi pot ajuta pe copiii cu autism să relaţioneze cu ceilalţi, atenuându-se astfel simptomele acestei tulburări.

De cele mai multe ori, copiii cu autism sunt diagnosticaţi în jurul vârstei de trei-patru ani.

Cum se recunoaşte boala

Câteva dintre posibilele simptome ale autismului sunt ataşamentul exagerat pentru anumite obiecte, dificultăţile de relaţionare cu cei din jur, absenţa limbajului, lipsa orientării atunci când copilul este strigat pe nume şi mişcările stereotipe, precum fixarea privirii asupra mâinilor.

Copiii cu această boală manifestă o incapacitate de conştientizare a propriei persoane şi, în multe cazuri, se ataşează de un anumit obiect.
Băieţii au un risc de patru ori mai mare de a suferi de autism decât fetele. Nu există în prezent un tratament care să vindece boala. În România, persoanele cu autism sunt încadrate, după 18 ani, în categoria celor cu tulburări psihice. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite