De ce să mâncăm fructe de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de mare conţin Omega 3 care protejează vasele de sânge
Fructele de mare conţin Omega 3 care protejează vasele de sânge

Ar trebui consumate, în egală măsură, atât pentru gustul delicios, cât şi pentru faptul că previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc vederea. Fructele de mare se numără printre cele mai importante surse de Omega 3, zinc, seleniu, iod şi de vitamina B12.

În ciuda preţului piperat, fructele de mare ar trebui introduse în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Ele reprezintă o sursă importantă de nutrienţi (de exemplu, Omega 3, Omega 6, Omega 9, Fe, Zn, I, Se, Ca) de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. Pentru că la noi fructele de mare se pot cumpăra mai ales refrigerate (de exemplu, creveţii, caracatiţa, scoicile, midiile) sau la conservă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să le alegem cu grijă.

„Fructele de mare refrigerate sunt cea mai bună alegere, însă numai cu condiţia ca lanţul de frig să nu fi fost întrerupt. Deşi acest lucru este dificil de verificat, această regulă trebuie respectată, deoarece, în caz contrar, există riscul de îmbolnăvire. Problema este că fructele de mare sunt extrem de perisabile şi se pot contamina uşor cu agenţi patogeni", explică prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Acizii graşi Omega 3, recunoscuţi îndeosebi pentru rolul de protector al vaselor de sânge, se găsesc din abundenţă în fructele de mare. De exemplu, numai 90 de grame de midii conţin 700 mg de Omega 3, adică doza zilnică recomandată, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. Însă, pe lângă prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, Omega 3 mai ajută la îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor de psoriazis, previne depresia (are efect antiinflamator la nivelul creierului) şi întăreşte sistemul imunitar. De asemenea, s-a observat că femeile care introduc zilnic în dietă fructe de mare bogate în acizi graşi Omega 3 sunt mai puţin predispuse la cancer de sân. Cele mai bune surse de Omega 3 sunt creveţii, stridiile, caracatiţa, sepia şi langustele.

Stridiile combat tulburările erectile

Disfuncţiile erectile, infertilitatea, libidoul scăzut şi problemele prostatei pot fi prevenite prin introducerea în dietă, de două ori pe săptămână, a stridiilor. Ele conţin zinc, aminoacizi şi peptide care îmbunătăţesc funcţiile aparatului genital masculin, stimulând astfel producţia de testosteron.

Datorită cantităţii mari de zinc din compoziţia lor, stridiile se recomandă şi în prevenirea afecţiunilor oftalmologice, de tipul degenerescenţei maculare care provoacă pierderea treptată a vederii. În acelaşi timp, ele sunt şi o sursă importantă de seleniu (previne căderea părului), de fier (90 g de stridii conţin 44% din DZR de Fe) şi de vitamina E (întreţine acuitatea vizuală). Pentru a profita din plin de proprietăţile lor terapeutice, stridiile ar trebui consumate numai în stare crudă. 

Creveţii şi crabii întăresc imunitatea

Persoanele care consumă frecvent fructe de mare sunt mai puţin predispuse la îmbolnăvire, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea California.

Fructele de mare, îndeosebi creveţii şi crabii, conţin vitamina B12, care este un întăritor de excepţie al sistemului imunitar. În plus, acest nutrient joacă un rol important în formarea, menţinerea şi repararea diferitelor celule din corp şi a ADN-ului, în prevenirea cancerului de sân şi a degradării memoriei. În ceea ce priveşte creveţii, un motiv în plus pentru a-i introduce în dietă este şi faptul că sunt bogaţi în triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei (mai este denumită şi hormonul fericirii) şi în iod (ajută la buna funcţionare a tiroidei).

O altă calitate a fructelor de mare o reprezintă faptul că pot fi consumate şi de persoanele care au probleme cu greutatea. Ele sunt sărace în calorii şi conţin puţine lipide „rele". În general, 90 de grame de fructe de mare au în jur de 100-130 de calorii şi aproximativ trei grame de grăsimi saturate.

Sunt puternic alergene

Persoanele alergice ar trebui să evite fructele de mare, deoarece, în cazul în care nu sunt bine preparate sau sunt vechi, generează histamină, o amină care provoacă reacţii alergii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite