Cum se face fertilizarea asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fertilizarea in vitro presupune fecundarea şi obţinerea embrionilor în laborator, apoi implantarea lor în uterul femeii
Fertilizarea in vitro presupune fecundarea şi obţinerea embrionilor în laborator, apoi implantarea lor în uterul femeii

Inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro sunt tehnici care cresc şansa cuplurilor infertile de a avea un copil. În cazul inseminării artificiale, sperma recoltată se introduce în uterul femeii aflate la ovulaţie, în timp ce fertilizarea in vitro presupune obţinerea embrionilor în laborator.

Premiul Nobel pentru inventatorul fertilizării in vitro

Statisticile arată că, la nivel mondial, infertilitatea afectează 15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, iar datele asociaţiei „SOS Infertilitatea" arată că una din şase persoane, bărbaţi şi femei, are o problemă de fertilitate. Specialiştii definesc infertilitatea drept inabilitatea de a concepe un copil după un an de raporturi sexuale regulate fără a utiliza metode contraceptive.

Printre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii la femei se numărără infecţiile sexuale, endometrioza, problemele de ovulaţie, defectele uterului sau ale cervixului şi disfuncţiile sexuale care împiedică relaţia sexuală (dyspareunia sau vaginismul). La bărbaţi, printre cauzele infertilităţii se numără proasta calitate a spermei, traumatismele sau infecţiile la nivelul organelor reproductive, disfuncţiile hormonale şi disfuncţiile sexuale care împiedică ejacularea. În funcţie de cauzele infertilităţii se recomandă metode de fertilizare asistată adecvate.

Inseminarea, când sunt puţini spermatozoizi

În cazul în care calitatea spermei bărbatului este scăzută, adică spermatozoizii sunt într-un număr redus, dar pot realiza fecundarea, se recomandă inseminarea artificială. Sperma recoltată este prelucrată în laborator, apoi se introduce în vagin (inseminare intracervicală sau ICI) ori în uter (inseminare intrauterină sau IUI), în perioada de ovulaţie a femeii. În acest fel, este facilitat drumul spermatozoizilor către ovule, crescând şansele de concepţie.

În cazul în care femeia urmează tratamente de fertilitate înainte de procedurile de inseminare artificială, rata de succes a procedurii este între 7 şi 18%. În schimb, dacă aceasta nu face tratamente de fertilitate, şansele de reuşită sunt de numai 4%. În egală măsură, reuşita inseminării artificiale ţine şi de starea de sănătate a femeii şi de vârsta acesteia. De exemplu, riscul de malformaţii fetale creşte după vârsta de 38-40 de ani, de aceea, medicii recomandă acestor femei să folosească ovule donate de către femei mai tinere.

FIV, ultima soluţie

O manevră cu mai multe şanse de reuşită este fertilizarea in vitro (FIV). Această procedură de reproducere asistată presupune fecundarea ovulului în afara organismului, adică în laborator. După fecundare se obţin embrioni, dar numai jumătate dintre aceştia sunt dezvoltaţi corect, atfel încât să rezulte o sarcină.

Specialistul selectează doi sau trei embrioni care se transferă în uter prin intermediul unui cateter. Se aleg mai mulţi embrioni pentru ca şansele de apariţie a sarcinii să fie mai mari. „Rata de sarcini reuşite prin metoda FIV este de 35-37%, deci  o parte dintre paciente rămân gravide la prima procedură, altele pot avea nevoie de două sau de trei proceduri", explică medicul ginecolog specialist în fertilizare Diana Cocei de la Maternitatea „Giuleşti" din Capitală.

"Rata de sarcini reuşite prin metoda FIV este de 35-37%. O parte dintre paciente rămân gravide la prima procedură, altele pot avea nevoie de două sau de trei proceduri."
Diana Cocei specialist în fertilizare, Maternitatea Giuleşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite