Cum să avem un stomac „în formă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni tulburările de digestie trebuie evitată supraalimentaţia
Pentru a preveni tulburările de digestie trebuie evitată supraalimentaţia

Evitarea abuzurilor de alimente sau de alcool şi mişcarea ne feresc de probleme digestive. Specialiştii spun că riscul de apariţie a indigestiei, a colicii biliare, dar şi a crizelor de ulcer este semnificativ mai crescut în perioada Sărbătorilor.

Consumul ridicat de grăsimi animale, de prăjeli, de condimente iuţi, de dulciuri şi de băuturi carbogazoase sau alcoolice produce dezechilibre la nivelul stomacului, potrivit specialiştilor. În astfel de condiţii, este inevitabilă apariţia unui disconfort la nivel digestiv precum durerea (fie sub formă de crampe, de apăsare, de arsură, fie sub formă de junghi). De asemenea, pot să apară senzaţia de greaţă, vărsăturile şi balonarea.

„Ceea ce poate leza stomacul şi provoacă reacţii de apărare din partea acestuia este în primul rând abuzul. Iar aici putem vorbi de orice fel de exces, atât de alimente, cât şi de alcool sau de băuturi carbogazoase, fermentate. Pentru a ne menţine stomacul sănătos contează atât cantitatea de alimente consumate, cât şi calitatea acestora", spune medicul specialist gastroenterolog Marian Zota de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Chiar şi atunci când suntem înconjuraţi de tentaţii culinare, cum se întâmplă în perioada Sărbătorilor, este bine să respectăm un program al meselor şi să evităm să mâncăm prea mult dintr-odată. „O problemă este cantitatea mare de alimente ingerate, acest lucru favorizând dezvoltarea unor tulburări statice, precum hernia gastrică transhiatală, adică alunecarea stomacului parţial în torace", atrage atenţia dr. Marian Zota.

În schimb, este bine să alegem moduri mai sănătoase de gătire, înlocuind prăjirea alimentelor cu fierberea, prepararea la grătar sau coacerea la cuptor a acestora. De asemenea, este foarte important să avem o alimentaţie cât mai diversificată, care să includă zilnic cereale, legume, fructe şi produse lactate, în special iaurt, datorită conţinutului de probiotice. Pentru a menţine stomacul sănătos se recomandă şi evitarea abuzului de medicamente pentru dureri, cum sunt antiinflamatoarele nesteriodiene.

Consumaţi alcool cu moderaţie!

Conform specialiştilor, se consideră că s-a consumat alcool în exces dacă se depăşesc trei pahare pe zi. Iar atunci când se face abuz de astfel de băuturi pot apărea probleme la nivelul ficatului şi al pancreasului, dar şi al stomacului, favorizând declanşarea gastritei acute alcoolice. „Gastrita acută alcoolică este o gastrită hemoragică ce se manifestă prin vărsături repetate, uneori cu sânge, intoleranţă alimentară sau melenă (scaun negru, moale)", menţionează dr. Marian Zota.

Mişcare pentru digestie

După o masă încărcată, este bine să acordăm organismului un răgaz pentru digestie. Astfel, nu este indicat să ne întindem în pat imediat după ce am mâncat, ci să facem puţină mişcare, chiar dacă este vorba de o simplă plimbare în parc. În plus, activitatea fizică este şi o metodă bună de a reduce nivelul de stres, acesta fiind un alt factor major care contribuie la apariţia afecţiunilor gastrointestinale.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite