Cum recunoaştem cancerul de vezică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urinarea cu sânge, nedureroasă, este adesea unicul simptom al unei tumori la nivelul vezicii urinare. Fumatul poate fi incriminat pentru mai mult de jumătate din cazurile de cancer de vezică. Însă afecţiunea poate fi cauzată şi de expunerea la substanţe chimice.

Bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi decât femeile către cancer de vezică, iar riscul de a face boala este semnificativ mai crescut după vârsta de 40 de ani. Totuşi, principalul factor implicat în apariţia bolii este fumatul, acest obicei fiind responsabil de 50% din cazurile de cancer vezical.

Citiţi şi:

O enzimă, indicator  al metastazelor

Şah-mat la cancer: distrugerea ADN-ului tumoral

„Cancerul vezical este o afecţiune pentru apariţia căreia pot fi incriminaţi mai mulţi factori. Dintre aceştia, fumatul are rolul cel mai important, fiind urmat de expunerea la substanţe din industria petrochimică. Iritaţia cronică a vezicii urinare şi staza urinară (golirea incompletă a vezicii urinare) reprezintă alţi factori implicaţi în dezvoltarea tumorilor vezicale", spune prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urologie la Spitalul Clinic „Sf. Ioan" din Bucureşti.

Sângele în urină, urgenţă medicală

Potrivit medicului urolog Petrişor Geavlete, cel mai adesea, tumorile vezicale se manifestă prin urinare cu sânge (hematurie). Totuşi, deşi hematuria poate fi abundentă şi apare în mai multe reprize, în general nu este dureroasă.

„Din păcate, de foarte multe ori, persoanele care se confruntă cu astfel de manifestări nu se prezintă la medic, crezând că este vorba despre o banală infecţie. Iar consultul medical într-o astfel de situaţie trebuie făcut cât mai curând posibil, pentru a se putea stabili un diagnostic", precizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

Printre simptomele ce mai pot apărea în caz de cancer de vezică se numără şi disconfortul în timpul urinării, micţiunea în cantităţi mici şi repetate sau infecţiile frecvente apărute la nivelul tractului urinar. De asemenea, în stadii avansate, boala poate duce la blocaj urinar, suprainfectarea tumorilor şi la metastază.

Tratamentul, individualizat

Tratamentul cancerului vezical este stabilit în funcţie de stadiul clinic în care a fost pus diagnosticul şi de tipul tumorii. În cazul tumorilor superficiale, tratamentul poate fi endoscopic (tumoarea se îndepărtează prin uretră) şi completat de proceduri prin care se introduc în vezica urinară unele substanţe pentru a preveni recidivele. Tumorile invazive se tratează de obicei prin intervenţie chirurgicală, radioterapie şi/sau chimioterapie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite