Cum recunoaştem o aluniţă cu potenţial cancerigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul dermatoscopului se analizează aspectul aluniţelor suspecte
Cu ajutorul dermatoscopului se analizează aspectul aluniţelor suspecte

Orice modificare poate fi semn de melanom. Aluniţele traumatizate brutal trebuie îndepărtate pe cale chirurgicală în cel mult două săptămâni, recomandă medicii.

Fiecare persoană ar trebui să îşi urmărească periodic aluniţele şi să meargă la medic dacă observă modificări ale acestora.

Topul condimentelor cu efect antitumoral

Leziunile bucale, risc de cancer

„Ar trebui să ne alerteze apariţia unei noi aluniţe care îşi schimbă rapid culoarea sau dimensiunea, modificarea recentă a aspectului uneia vechi (creşterea în dimensiuni, schimbarea culorii, conturul neregulat şi prost delimitat, asimetria), durerea, ulceraţia, precum şi traumatizarea sau sângerarea unei aluniţe", atrage atenţia medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Chiar şi în cazul aluniţelor normale, medicii indică examinarea anuală a acestora.

Chirurgie, în caz de suspiciuni

Medicul dermatolog examinează aluniţele prin dermatoscopie, analiză care permite mărirea imaginii de până la 20 de ori. Cu ajutorul dermatoscopului, instrument asemănător unei lupe şi prevăzut cu o sursă de lumină, medicul observă dacă există suspiciuni de malignitate, caz în care recomandă excizia chirurgicală cu anestezie locală.

Proba prelevată se va trimite la examenul histopatologic, care arată dacă este vorba despre o leziune benignă sau despre melanom malign, formă agresivă de cancer de piele. Dacă se constată că aluniţele au un caracter malign, este nevoie de analize suplimentare, precum şi de instituirea imediată a tratamentului.

Atunci când nu există astfel de suspiciuni, iar aluniţele sunt asimetrice, se recomandă reexaminarea clinică şi dermatoscopică din şase în şase luni. În clinicile private, imaginile sunt stocate, iar dacă apar modificări faţă de ultima examinare, se recomandă preventiv rezecţia chirurgicală.

Atenţie la agresare!

Unele aluniţe sunt localizate la nivelul sutienului, curelei, pe pielea capului sau pe spate, asupra lor exercitându-se traumatisme minore, dar repetate. În acest caz, ca şi în situaţia în care aluniţa a fost traumatizată, s-a rupt, a sângerat sau dă durere, este obligatorie examinarea medicală.

„Orice aluniţă traumatizată brutal trebuie excizată în maximum una sau două săptămâni", avertizează medicul Oana Clătici. Prin traumatisme, chiar şi minore, creşte probabilitatea de malignizare a aluniţelor, pentru că este favorizată dezvoltarea şi înmulţirea celulelor. Alte opţiuni terapeutice preventive de înlăturare a aluniţelor benigne sunt electrocauterizarea sau laserul.

Când poate fi vorba de cancer

Riscul de cancer este mai mare la persoanele care au mai mult de 40 de aluniţe. Cei cu multe aluniţe trebuie să aibă grijă atunci când se expun la soare, deoarece razele ultraviolete favorizează modificarea rezistenţei pielii. Orice modificare legată de formă, de volum, de culoare sau de structură este un posibil semn de malignitate.

Melanomul poate apărea fie prin transformarea unei aluniţe, fie direct, prin apariţia uneia noi, cu formă neregulată. Există şanse mari de vindecare dacă melanomul este depistat şi tratat în stadiu incipient.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite