Leziunile bucale, risc de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul stomatolog poate depista la timp eventualele leziuni bucale
Medicul stomatolog poate depista la timp eventualele leziuni bucale

Fumul de ţigară şi alcoolul favorizează apariţia leziunilor maligne atunci când în cavitatea bucală există modificări ale mucoasei. La nivel mondial se înregistrează o creştere a numărului cancerelor bucale, mai ales în rândul tinerilor. Acest tip de cancer ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte numărul de decese.

Vizitele la medicul stomatolog trebuie să devină obligatorii nu doar pentru menţinerea stării de sănătate a dinţilor, ci şi pentru depistarea, din vreme, a semnelor cancerului bucal, atenţionează medicii stomatologi. Aceasta cu atât mai mult cu cât cancerul bucal poate fi prevenit prin tratarea la timp a leziunilor care apar la nivel bucal.

Pete albe sau roşii pe gingii, pe limbă sau pe mucoasa bucală, o rană la nivelul buzelor, gingiilor sau în interiorul gurii, care sângerează la cea mai mică atingere şi nu se vindecă, senzaţie de amorţeală la nivelul cavităţii bucale, leziuni sau dureri inexplicabile în cavitatea bucală ori senzaţia că există ceva în gât, fără a identifica o cauză sunt semne care anunţă prezenţa unei formaţiuni cu potenţial cancerigen.

„Orice modificare de la nivelul cavităţii bucale trebuie tratată fără întârziere, deoarece procesele care au loc aici pot favoriza, în timp, apariţia unor formaţiuni maligne", explică medicul stomatolog Delia Ţigoiu de la Clinica Stomatologică „Clarodent" din Bucureşti.

Fumatul şi alcoolul, factori favorizanţi

Aproximativ 90 la sută din cazurile de cancer oral sunt favorizate de fumat, arată datele statistice. În cazul fumătorilor, efectele fumului de ţigară se observă mai întâi la nivelul dinţilor, care capătă un aspect gălbui, şi la nivelul respiraţiei, care devine urât mirositoare. În timp, încep să apară pete roşii sau albe, mai ales pe partea interioară a obrajilor, pe cerul gurii, la nivelul gingiilor sau pe limbă.

De asemenea, s-a observat o creştere a incidenţei cancerului bucal la persoanele tinere care consumă frecvent alcool. La fel ca tutunul, alcoolul acţionează ca un factor iritativ, deoarece se absoarbe la nivelul cavității bucale și produce vasodilataţia mucoasei. În timp, în combinaţie cu tutunul şi cu diverse iritații de la nivelul cavității bucale, pot apărea leziuni maligne ale mucoasei și nu numai.

Apa de gură poate irita mucoasa

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă australieni de la Universitatea din Melbourne arată că apa de gură cu o concentraţie de alcool de 26 la sută poate provoca, în timp, apariţia cancerului bucal, iar fumătorii sunt de două ori mai expuşi decât restul. Pentru a preveni apariţia eventualelor probleme orale, se recomandă diluarea apei de gură cu o concentraţie foarte mare de alcool cu apă.

Proporţia trebuie să fie de 20 la sută apă de gură şi 80 la sută apă de la robinet. De asemenea, se recomandă evitarea pastelor de dinţi care sunt îmbogăţite cu mentă şi cu eucalipt, deoarece conţin mentol care poate irita mucoasa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite