Cum gestionăm corect durerea cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul rând, se recomandă evitarea factorilor declanşatori sau agravanţi, antiinflamatoare şi proceduri terapeutice. Durerea cronică este mai frecventă şi durează mai mult în cazul femeilor, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Internaţionale de Studiere a Durerii.

Diagnosticul de durere cronică se stabileşte atunci când persoana în cauză se plânge de dureri foarte mari mai mult de trei luni consecutiv. Cele mai întâlnite tipuri de durere cronică sunt cele musculare, articulare, lombare, pelviene şi cefaleea.

Cele mai multe persoane amână vizita la medic, deoarece durerea poate varia de la uşoară şi moderată până la severă. În plus, specific durerii cronice este alternarea perioadelor în care durerea nu se manifestă cu cele în care aceasta devine foarte intensă.

Potrivit medicilor, managementul durerii cronice este inevitabil, întrucât, în timp, durerea devine greu de suportat şi afectează calitatea vieţii bolnavului. Tratamentul acestui tip de durere se bazează pe combinarea metodelor farmacologice cu cele nefarmacologice.

Antiinflamatoarele, ca prim tratament

Durerile pelviene sunt destul de frecvente la femei, însă atunci când acestea persistă mai mult de şase luni se transformă în dureri cronice. Potrivit medicilor, gestionarea acestui tip de durere este dificil de realizat, deoarece are la bază diverse cauze. Printre ele se numără fibroamele, boala inflamatorie pelviană, sindromul de intestin iritabil, cistitele şi endometrioza (lezarea ţesutului mucoasei uterine).

„Se recomandă aplicarea locală, în zona abdomenului inferior, de unguente antiinflamatoare, evitarea factorilor declanşatori şi agravanţi şi practicarea unor exerciţii fizice de relaxare", explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Totodată, antiinflamatoarele pot fi de ajutor şi în cazul durerilor articulare (durerea artrozică).

Acupunctura, eficientă

Deşi acupunctura este considerată o terapie eficientă împotriva durerii, se pare că, pe termen lung, aceasta dă rezultate îndeosebi în cazul durerilor de cap şi al celor de la nivelul gâtului. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au aplicat acupunctura pe un eşanţion de 177 de persoane care sufereau de dureri de cap şi de gât. În scurt timp, 43% din participanţi nu mai simţeau atât de acut durerea. Iar după doi ani, la 22% din voluntari, durerea de cap şi de gât dispăruse.

"Durerea cronică poate fi atenuată şi cu ajutorul kinetoterapiei, fizioterapiei şi al radioterapiei antalgice."
Călin Ciubotaru
medic de familie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite