Criza ne face să scrâşnim din dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai multe persoane suferă de dureri de cap şi de faţă din cauza bruxismului, relatează publicaţia britanică „The Guardian“.

Citiţi şi:

Bolnavii cronici, în pericol!

Afecţiunea se manifestă prin scrâşnitul şi încleştatul dinţilor în timpul somnului şi are drept cauză principală nivelul crescut de stres. Dentiştii spun că de vină pentru numărul mare de cazuri înregistrate mai ales în Marea Britanie în ultimul timp este teama oamenilor că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Medicii din Edinburgh au anunţat o creştere cu 10-20 la sută a cazurilor de bruxism în rândul angajaţilor din sectorul financiar-bancar. „Cei mai afectaţi de bruxism sunt cei cu personalitate de tip A: persoane ambiţioase şi perfecţioniste, care lucrează de obicei în domeniul afacerilor", spune Sharif Khan, specialist în cosmetică şi implanturi dentare.

Bruxomanii, cum sunt numiţi cei afectaţi de această tulburare, pot aduna până la două ore de „scrâşnit" pe noapte, în reprize scurte. În cazuri severe, ei îşi pot pierde părţi din dantură sau pot avea nevoie zilnic de analgezice pentru a-şi putea desfăşura activităţile obişnuite. Pe lângă durerile de cap şi la nivelul feţei, bruxismul poate genera stări de oboseală cronică şi degradarea smalţului. Dinţii par aplatizaţi, se fisurează, iar persoana afectată poate căpăta sensibilitate la rece, la fierbinte sau la alimente dulci ori acide.

Bruxismul poate fi provocat şi de boli neurologice sau de tratamente antidepresive. Cel mai mare studiu asupra bruxismului a fost realizat în 2008 şi a scos la iveală că problema poate să apară încă de la vârsta de un an, după apariţia primilor incisivi. La bebeluşi, unul dintre motivele scrâşnitului din dinţi este creşterea arcadelor şi dinţilor.

Tratamentul în bruxism este personalizat şi constă în tehnici de relaxare psihică şi musculară, în medicamente care detensionează musculatura la nivelul mandibulei, precum şi în purtarea de gutiere de plastic în timpul nopţii, pentru protejarea smalţului.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite