Conjunctivita, frecventă vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala se poate lua de la ştranduri, fiind foarte contagioasă. Se manifestă prin înroşirea şi iritarea ochilor şi prin inflamarea pleoapelor. Pentru tratarea bolii se prescriu, de obicei, tratamente locale cu picături sau cu unguente.

Conjunctivita este inflamaţia conjunctivei, membrana transparentă care acoperă interiorul pleoapelor şi partea albă a globului ocular. Este cunoscută şi ca „boala ochilor roşii", deoarece, din cauza inflamaţiei sau iritaţiei, vasele de sânge de la nivelul conjunctivei devin mai vizibile.

„Cel mai frecvent, conjunctivita este cauzată de o infecţie bacteriană (cu stafilococ, streptococ, cu gonococ sau cu chlamydia) sau virală (cu adenovirus sau cu virusul herpetic). De asemenea, poate fi de cauză alergică (în prezenţa polenului, prafului sau, uneori, la purtătorii de lentile de contact) ori de natură toxică, la contactul cu diferiţi factori iritativi (substanţe chimice, şampon, fum de ţigară, clor din piscină etc.)", explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti. Atât conjunctivita bacteriană, cât şi cea virală pot apărea în cadrul unei răceli, putându-se asocia cu o infecţie a tractului respirator superior.

De asemenea, conjunctivita poate apărea şi la nou-născuţi, din cauza unor probleme ale canalului lacrimal care împiedică scurgerea lacrimilor.

Se transmite uşor

Conjunctivitele virale şi cele bacteriene sunt foarte contagioase. Calea de transmitere este cea aeriană, prin tuse şi prin strănut, în cazul conjunctivitei virale, şi prin contactul direct cu secreţiile oculare infectate, atât în situaţia formei virale de boală, cât şi a celei bacteriene. Pentru a se limita riscul de transmitere a bolii, persoana afectată trebuie să evite atingerea zonei infectate, să se spele frecvent pe mâini şi să nu folosească prosoape la comun cu alte persoane.

„Se impune spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi cu săpun şi îndepărtarea permanentă a secreţiilor oculare infectate (prin spălarea ochiului cu ser fiziologic steril). În această perioadă, se recomandă ştergerea ochiului doar cu şerveţele uscate de unică folosinţă, nu cu prosopul de faţă, care se poate contamina prin contactul cu ochiul", recomandă medicul Adina Grigorescu. Este posibil ca şi produsele de machiaj să fie contaminate, de aceea, acestea trebuie aruncate, pentru a nu produce recidive ale bolii.

Ochelarii de apă pot preveni infectarea

Boala se poate contracta uşor din piscine, din cauza microorganismelor care se înmulţesc uşor în acest mediu. Conjunctivita de piscină este cauzată, cel mai frecvent, de bacteria chlamydia. De asemenea, conjunctivita poate apărea şi din cauza substanţelor dezinfectante din apă, precum clorul. În acest caz, scade secreţia lacrimală, iar în situaţii grave poate apărea uscarea corneei.

Medicii recomandă tuturor celor care merg la piscine ca, după ce ies din bazin, să îşi spele ochii cu apă rece din abundenţă, pentru îndepărtarea agentului iritant. Pentru limitarea contractării bolii, este recomandată purtarea ochelarilor de apă.

Odată apărute simptomele de roşeaţă, de iritare, de mâncărime, senzaţia de nisip în ochi şi prezenţa unei secreţii purulente sau apoase, este necesară prezentarea la medic, pentru prescrierea tratamentului adecvat. Medicul Adina Grigorescu atrage atenţia că nu orice „ochi roşu" înseamnă neapărat conjunctivită. În unele cazuri, acest simptom ascunde boli severe, care pot duce chiar la pierderea vederii dacă nu sunt diagnosticate şi tratate rapid şi corect.

Tratamentul durează şapte zile

Tratamentul conjunctivitei diferă în funcţie de tipul şi de severitatea bolii, durata acestuia fiind de aproximativ o săptămână. De cele mai multe ori, medicul prescrie un tratament local (picături sau unguent). „Anumite forme de conjunctivită au o evoluţie mai lungă şi pot fi însoţite de complicaţii, motiv pentru care este necesar cel puţin un control oftalmologic pe durata tratamentului", atrage atenţia medicul Adina Grigorescu.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite