Cine trebuie să se imunizeze contra gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanelor cu boli cronice le este indicată vaccinarea pentru evitarea complicaţiilor
Persoanelor cu boli cronice le este indicată vaccinarea pentru evitarea complicaţiilor

Ministerul Sănătăţii a început la 1 noiembrie campania de vaccinare gratuită. Medicii afirmă că vaccinul sezonier este cea mai eficientă modalitate de prevenire a gripei atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru bolnavii cronic.

Campania de vaccinare se adresează în primul rând persoanelor care au imunitatea scăzută şi care pot suferi complicaţii grave. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este indicat să se vaccineze toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special cu afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, cu boli renale ori cu diabet, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.

„Vaccinul gripal este indicat şi persoanelor care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unui tratament medicamentos de durată sau a infecţiei cu HIV, dar şi copiilor cu vârste între 6 luni şi 18 ani care fac terapie de lungă durată cu aspirină", recomandă medicul primar epidemiolog Rodica Şerban, specialist boli infecţioase în cadrul Clinicii Medlife din Bucureşti.

Vaccinarea este indicată şi gravidelor care au împlinit 14 săptămâni de sarcină, în cazul cărora complicaţiile gripei pot duce la pierderea sarcinii. Vaccinul nu pune în pericol sănătatea fătului, iar studiile arată chiar că bebeluşii ale căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii împotriva gripei prezintă cu 40 la sută mai puţine riscuri să facă infecţii în primele şase luni de viaţă.

1,3 milioane de doze

Anul acesta, pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal. Imunizarea gratuită se va derula în cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Ţinând cont că vaccinarea gripală este cel mai eficient mod de prevenire a îmbolnăvirilor, specialiştii recomandă imunizarea şi persoanelor sănătoase, care nu intră în categoria celor cu risc ridicat de îmbolnăvire. „Vaccinurile gripale se recomandă pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă tuturor categoriilor de vârstă, după împlinirea a şase luni de viaţă", afirmă dr. Rodica Şerban.

În plus, vaccinarea sezonieră este eficientă şi pentru reducerea riscului de infarct, conform unui studiu apărut în „Canadian Medical Association Journal". Acest beneficiu există deoarece funcţia respiratorie este asociată cu inflamaţia vasculară. Studiul arată că vaccinul inoculat până la mijlocul lunii noiembrie oferă protecţie de 21 la sută înpotriva infarctului. Persoanele care îşi fac acest vaccin mai târziu beneficiază de o protecţie de numai 12 la sută.

Are contraindicaţii

Atenţie însă, vaccinarea prezintă şi contraindicaţii. „Astfel, persoanelor cu alergie cunoscută la proteine din ou sau la oricare dintre componentele vaccinului le este contraindicată imunizarea, iar în cazul celor cu boală febrilă acută, vaccinarea va fi amânată până la vindecare", afirmă specialistul.

De trei ori mai scump decât anul trecut

Pentru cele 1,3 milioane de doze de vaccin, Ministerul Sănătăţii va plăti 14,4 milioane de lei, preţul unei doze fiind de 11 lei, de aproape 3 ori mai mare faţă de cel al dozei de vaccin împotriva gripei A/H1N1 cumpărat în 2009, la care se adaugă adaosul comercial al fiecărei farmacii în parte. Costul de anul acesta este justificat de necesitatea de a multiplica 3 tulpini de virus, şi nu doar una, A/H1N1, ca anul trecut. S.P.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite