Chimioterapia poate aduce vindecarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia cu citostatice este acoperită integral de asigurările de sănătate, iar durata acestui tratament este de obicei de câteva luni. Pierderea părului, sterilitatea, anemia sau chiar cancerul secundar sunt câteva dintre complicaţiile apărute în urma administrării chimioterapiei.

Chimioterapia este o etapă importantă în tratamentul împotriva cancerului. Prin administrarea de medicamente citotoxice se urmăreşte prevenirea înmulţirii celulelor maligne şi, implicit, eliminarea riscului de metastaze.

5 întrebări despre chimioterapie

Doctorul care ucide cancerul

"Vânătorul de tumori" continua lupta contra cancerului

„Chimioterapia clasică presupune administrarea unor substanţe care au rolul de a distruge celulele canceroase, fiind un tratament îndreptat împotriva celulelor cu rată mare de diviziune", afirmă medicul specialist oncologie medicală Dragoş Median de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti. Tratamentul este individualizat, în funcţie de tipul de cancer şi de stadiul bolii. Chimioterapia poate fi singura modalitate de tratament ori poate fi combinată cu radioterapia ori cu intervenţia chirurgicală. De cele mai multe ori, tratamentul se administrează intravenos.

Prelungeşte viaţa

Uneori, vindecarea cancerului este posibilă după tratamentul iniţial cu medicamente citostatice. Când este administrat înaintea intervenţiei chirurgicale sau radioterapiei, se poate obţine reducerea dimensiunii tumorii.

Administrat după operaţie, duce la consolidarea rezultatului acesteia. În formele avansate de boală, aflate în stadiu de metastază, chimioterapia se face în scop paliativ, pentru creşterea calităţii vieţii pacientului sau pentru a prelungi viaţa.

„Majoritatea chimioterapicelor sunt bine cunoscute atât în ceea ce priveşte efectele dorite, cât şi în ceea ce priveşte gradul de toxicitate, fiind în acest fel un tratament bine controlat de către majoritatea oncologilor", declară medicul Dragoş Median.

Creşte riscul de infecţii

Citostaticele acţionează asupra celulelor canceroase cu rată mare de multiplicare, însă afectează şi unele celule normale care au un ritm rapid de creştere.

Astfel, sunt lezate celulele albe (leucocitele) care sunt implicate în apărarea organismului de infecţii. În timpul tratamentului, medicul monitorizează nivelul leucocitelor, ajustând tratamentul în cazul în care nivelul acestora scade drastic. Pentru prevenirea infecţiilor, bolnavul trebuie să se spele cât mai des pe mâini şi să evite tăieturile.

Cancerul secundar, efect tardiv

Efectele imediate ale medicamentelor citotoxice apar după administrarea lor până la 12-14 zile.

Pot apărea senzaţia de greaţă şi de vomă, anemie, oboseală accentuată, diaree, constipaţie, descuamarea pielii şi căderea părului. Toxicitatea citostaticelor poate afecta plămânii, rinichii, ficatul, inima, determinând chiar producerea insuficienţei organice.

De asemenea, un risc major al chimioterapiei este favorizarea unui cancer secundar. Atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor, citostaticele pot induce sterilitatea temporară sau permanentă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite