Cele mai noi metode de a trata sforăitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul poate fi un semn al unor afecţiuni serioase
Sforăitul poate fi un semn al unor afecţiuni serioase

Ventilaţia nazală, radiofrecvenţa şi laserul sunt soluţii moderne de a scăpa de această problemă. Circa 45% din bărbaţi şi 30% din femei sforăie în mod obişnuit. 

Specialiştii spun că, netratat, sforăitul poate duce la afecţiuni severe precum sindromul de sleep apnea. Sforăitul apare în urma îngustării căilor respiratorii nazale, ceea ce îngreunează respiraţia şi forţează persoana afectată să respire pe gură. Deviaţia de sept nazal este cea mai frecventă cauză a sforăitului, dar cu astfel de probleme se pot confrunta şi persoanele care suferă de obezitate sau cele care au polipi nazali.

Citiţi şi: Insomniile fură ani din viaţă

În plus, specialiştii spun că afecţiunea este agravată de utilizarea unor medicamente de tipul sedativelor sau somniferelor, de consumul de alcool şi de fumat.

„Sforăitul poate fi uneori singurul semn al unor probleme serioase precum sindromul de apnee în somn, o boală care, nediagnosticată şi netratată la timp, poate avea consecinţe grave. De aceea, asocierea sforăitului cu opriri ale respiraţiei în timpul somnului (apnee), cu un somn agitat, neodihnitor, cu dureri de cap matinale sau cu somnolenţă excesivă în timpul zilei impune un consult medical", atrage atenţia medicul specialist pneumolog Luminiţa Anghel de la Clinica MedAs din Bucureşti.

Majoritatea spitalelor de pneumologie din ţară sunt prevăzute cu laboratoare de somnologie în cadrul cărora se poate trata sforăitul, dar şi apneea în somn sau alte probleme de acest gen.

„Persoana care sforăie este supusă unor investigaţii speciale (poligrafie sau polisomnografie), în urma cărora se stabileşte dacă este vorba de sindrom de apnee în somn, precum şi severitatea acestuia", mai spune medicul Luminiţa Anghel.

Tratamentul constă în conectarea persoanei afectate la un aparat de ventilaţie nazală prin intermediul unei măşti care ţine căile respiratorii deschise şi care ajută la corectarea dificultăţilor de respiraţie şi a sforăitului. Ulterior, acest aparat poate fi închiriat pentru a continua acasă tratamentul pe o perioadă între o lună şi un an, în funcţie de indicaţiile medicului.

Intervenţii care înlătură cauzele

O metodă modernă, eficientă şi nedureroasă de a trata sforăitul este intervenţia prin radiofrecvenţă. Tehnica presupune transferul de unde radio prin intermediul unui electrod la nivelul mucoasei nazale îngroşate şi eliminarea ţesutului în exces.

Pentru a trata afecţiunile care duc la sforăit, medicul poate recomanda intervenţia chirurgicală clasică sau cea cu laser. Astfel, cel mai adesea, prin operaţie se îndepărtează şi ţesutul în exces de la nivelul gâtului, pentru a descongestiona căile respiratorii. Intervenţiile chirurgicale sunt indicate mai ales în caz de deviaţie de sept nazal, polipi sau de amigdale inflamate. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite