Cele mai bune remedii pentru hemoroizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit fitoterapeuţilor, dureroşii hemoroizi se pot trata şi fără să apelezi la bisturiu. Iată ce leacuri naturale sunt recomandate pentru a scăpa rapid de această problemă stânjenitoare.

Hemoroizii sunt mici umflături ce se localizează fie la nivelul rectului inferior (hemoroizi interni), fie la nivelul anusului (hemoroizi externi). Constipaţia este principala cauză a apariţiei hemoroizilor, însă printre factorii favorizanţi se mai numără îmbătrânirea şi sarcina (presiunea fătului în abdomen şi schimbările hormonale duc la lărgirea vaselor hemoroidale).

De asemenea, alimentaţia este un alt factor frecvent incriminat pentru apariţia dilataţiilor venoase de la nivelul anusului. Prin urmare, se vor evita alimentele condimentate, mezelurile, muştarul, ketchupul iute, grăsimile saturate şi alcoolul. Se va miza mai mult pe fructe şi pe legume, deoarece sunt bogate în fibre alimentare care facilitează digestia. Persoanele care suferă de hemoroizi trebuie să respecte regimul alimentar cel puţin un an, chiar şi după dispariţia inflamaţiei.

Sângerarea, primul semn de boală

Potrivit medicilor, hemoroizii externi nu prezintă niciun simptom, exceptând faptul că, atunci când se inflamează, devin roşiatici şi sensibili la atingere. În schimb, în cazul hemoroizilor interni, apar sângerări şi mâncărimi.

Muşeţel şi troscot, în combinaţie

Atât pentru hemoroizii interni, cât şi pentru cei externi, se recomandă coada-şoricelului, muşeţel, troscot, tătăneasă şi nalbă-mare. După ce plantele se amestecă, o linguriţă din acest amestec se infuzează cu 250 ml de apă fierbinte.

Se beau câte trei căni cu ceai pe zi cu 20 de minute înaintea meselor principale. Ceaiul trebuie consumat zilnic, cel puţin o lună. În paralel, se recomandă multă mişcare (mers pe jos, alergare), mai puţin ciclism şi evitarea statului pe scaun mai mult de o oră fără pauză. De asemenea, persoanele care lucrează la birou ar trebui să ţină picioarele uşor ridicate. 

Cataplasme, o dată la două zile

Un remediu excelent pentru hemoroizii externi sunt cataplasmele pe bază de argilă. Un pumn de argilă se amestecă cu apă călduţă până ce se formează o pastă de consistenţa smântânii. Ulterior, locul inflamat se unge cu această pastă, care se lasă să acţioneze circa două ore. Pentru a obţine rezultate în cel mai scurt timp (maximum o lună), cataplasmele cu argilă ar trebui aplicate zilnic. În cazuri mai uşoare, se vor aplica o dată la trei zile.

De asemenea, tot sub formă de cataplasmă se poate folosi şi varza. O frunză de varză se zdrobeşte cu sucitorul sau cu o sticlă şi se aşază pe locul respectiv. Atât cura cu argilă, cât şi cea cu varză ar trebui să dureze maximum două luni. Dacă hemoroizii nu dispar, se recomandă consultul medicului.

Băile de şezut grăbesc vindecarea

Tătăneasa şi pelinul sunt două plante recomandate frecvent în tratamentul hemoroizilor, datorită proprietăţilor astringente şi calmante. Plantele se pot folosi şi sub formă de ceai, însă sunt mai eficiente în băile de şezut.

De asemenea, fitoterapeuţii le recomandă în combinaţie cu preparatele din coajă de stejar, deoarece aceasta are acţiune cicatrizantă. Câte două linguriţe din fiecare plantă se amestecă cu doi-trei litri de apă fierbinte. Baia de şezut ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute şi trebuie repetată o dată la trei zile, timp de o lună.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut


Pentru prevenirea apariţiei hemoroizilor şi pentru tratarea rapidă a acestora fără apariţia complicaţiilor este important să adoptăm o dietă bogată în legume şi în fructe proaspete şi în cereale integrale. Acestea asigură cantitatea de fibre necesară unui tranzit intestinal normal. Pentru tratamentul hemoroizilor se va consuma câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere la micul dejun şi la cină.

De asemenea, seminţele de in au efect laxativ blând, calmant şi antiinflamator. Se vor folosi capsule cu ulei din seminţe de in (una-două capsule/zi) sau seminţe de in întregi ori măcinate (una-două linguriţe zilnic). Pe durata tratamentului cu seminţe de in se bea multă apă. Se recomandă multe ceaiuri laxative pe bază de urzică, coada-şoricelului şi de sulfină.

Benefic

Ceaiurile ar trebui asociate cu crema pe bază de mărul lupului, gălbenele şi de arnică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite