Cele mai bune remedii pentru durerile de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apăsaţi tâmplele cu degetul mare şi mijlocul frunţii cu celelalte degete timp de cinci-zece minute
Apăsaţi tâmplele cu degetul mare şi mijlocul frunţii cu celelalte degete timp de cinci-zece minute

Pot fi combătute cu ajutorul busuiocului, bitterului suedez, boabelor de muştar şi reflexoterapiei. Cefaleea este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi afectează 90 la sută din populaţia globului.

Durerea de cap sau cefaleea se declanşează atunci când o serie de vase de sânge de la nivel cerebral se contractă şi produc spasme dureroase. Cea mai întâlnită durere de cap este cefaleea de tensiune care, de obicei, apare pe fondul stresului (stări de încordare şi de tensiune frecvente) şi din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului timp îndelungat.

Însă, de-a lungul timpului au fost identificaţi şi alţi factori care, în mod obişnuit, nu atrag atenţia. Printre aceştia se numără accesoriile de păr, anumite mirosuri, fumatul, lactatele, ciocolata, cafeaua, exerciţiile fizice solicitante, căldura şi administrarea unor anticoncepţionale cu doze crescute de estrogen (provoacă tulburări endocrine).

Durerile de cap nu trebuie tratate cu analgezice, deoarece acestea au efect doar pe moment şi astfel se ignoră cauzele. Medicii spun că lupta cu durerea de cap este de lungă durată, deoarece implică schimbări radicale în stilul de viaţă.

Aceste schimbări trebuie să înceapă cu alimentaţia, mai exact cu excluderea din dietă a alimentelor care conţin tiramină, un aminoacid responsabil de apariţia durerilor de cap şi care se găseşte îndeosebi în brânzeturile cu mucegai, în vinul roşu şi în ciocolată.

De asemenea, trebuie evitate varza acră, mazărea, fasolea, soia şi produsele din soia, nucile, măslinele, preparatele din carne (conţin nitraţi) şi alcoolul în exces. Orele de lucru trebuie alternate cu perioadele de relaxare. În paralel, se recomandă câteva remedii naturiste care, spun fitoterapeuţii, pot elimina pe termen lung neplăcutele dureri de cap.

Aplicaţi comprese cu bitter suedez

Un remediu la îndemână pentru prevenirea şi pentru combaterea durerilor de cap este bitterul suedez, despre care fitoterapeuţii spun că poate fi folosit fără restricţii, deoarece este lipsit de efecte secundare. O bucată de vată se stropeşte cu patru-cinci picături de bitter suedez, se aşază pe frunte şi se fixează cu o fâşie de tifon legată în jurul capului. Pentru a preveni apariţia iritaţiilor, în prealabil, fruntea se unge cu cremă de gălbenele.

„Am avut un pacient cu dureri groaznice de cap de mai mulţi ani. Şi-a pus o astfel de compresă şi, după două minute, durerile de cap dispăruseră. Ba, mai mult, de atunci nici nu l-a mai durut capul. Bitterul suedez ar trebui să se găsească în orice casă", recomandă fitoterapeutul Vasile Stanciu. De asemenea, bitterul suedez se poate adăuga în ceai, o linguriţă la 250 ml de infuzie. Se recomandă folosirea lui până ce durerile de cap vor dispărea complet.

De asemenea, durerile de cap care apar pe fondul stărilor de tensiune şi de încordare pot fi eliminate cu ajutorul seminţelor de muştar, acestea fiind considerate un excelent remediu antistres. „Puneţi doi pumni de seminţe de muştar într-un lighean cu apă fierbinte şi plimbaţi picioarele peste acestea timp de 10 minute. Astfel veţi stimula punctele de reflexoterapie din talpă care corespund centrilor nervoşi responsabili cu apariţia migrenei. Veţi simţi cum durerea de cap începe să scadă în intensitate", explică fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Menta şi busuiocul, pentru uns tâmplele

Persoanele care se confruntă cu mai mult de două episoade de cefalee săptămânal ar trebui să folosească ulei de mentă. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici în anul 2006 a arătat că uleiul de mentă aplicat pe frunte şi la nivelul tâmplelor,elimină durerea de cap în mai puţin de două minute. Cel puţin aşa s-a întâmplat în cazul celor 20 de voluntari participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 18 şi 68 de ani şi care se confruntau de mulţi ani cu dureri frecvente de cap.

Fitoterapeutul Vasile Stanciu recomandă menta şi sub formă de ceai, care se prepară dintr-o cană de apă fierbinte şi o linguriţă de plantă. Amestecul se lasă la infuzat zece minute. Se pot consuma trei căni de ceai de mentă zilnic înainte de mesele principale. De asemenea, o altă plantă la fel de eficientă ca menta este busuiocul. Ceaiul se prepară similar cu cel de mentă şi se recomandă trei căni de ceai zilnic, timp de o lună. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite