Cele mai bune remedii anticolesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate fi ţinut sub control cu ajutorul uleiului de nucă şi cu ceai de anghinare. Circa 30 la sută din români au nivelul colesterolului crescut, factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, arată datele statistice.

Citiţi şi: Măsuri eficiente anticolesterol

Colesterolul este o substanţă grasă cu rol esenţial în funcţionarea organismului, deoarece participă la o serie de procese vitale, precum sinteza cortizolului (numit şi hormonul stresului) şi a vitaminei D. Potrivit medicilor, există două tipuri de colesterol: HDL, denumit şi colesterol „bun" şi LDL sau colesterol „rău", întrucât se depune pe pereţii vaselor de sânge şi formează plăci de aterom ce reprezintă un pericol pentru sistemul cardiovascular.

Formarea plăcilor de aterom este favorizată de grăsimile saturate consumate frecvent şi care se găsesc în carnea de porc şi de miel, în unt, lapte integral, brânzeturi grase şi în pieliţa de la carnea de pui şi de ­curcan. În cazul unui adult sănătos, nivelul colesterolului total nu ar trebui să depăşească valoarea de 200 mg/dl, HDL ar trebui să fie mai mare de 50 mg/dl, iar LDL să fie sub 130 mg/dl.

Uleiul de nucă, bogat în Omega 3

Un rol esenţial în scăderea nivelului colesterolului îl au acizii graşi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9. „În absenţa celor trei acizi din sânge nici nu se pune problema de a putea ţine colesterolul sub control. Prin urmare, orice tratament trebuie început prin suplimentarea dietei cu acizi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9", explică medicul specialist neurochirurg Mircea Peia, specialist în medicină complementară din Timişoara.

O sursă importantă de acizi graşi sunt uleiurile vegetale de in şi de nucă obţinute prin presare la rece. Se recomandă câte o linguriţă de ulei, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Cura trebuie urmată până în momentul în care colesterolul atinge nivelul optim. Tot pentru tratarea hipercolesterolemiei se mai recomandă uleiul de porumb şi de luminiţa nopţii. Cei trei acizi graşi mai pot fi aduşi în organism prin diverse tipuri de peşte gras (de exemplu, somon) sau sub formă de suplimente alimentare. 

Gugulul protejează vasele de sânge

Mai puţin cunoscut la noi, gugulul este o plantă folosită de peste 2.000 de ani în menţinerea sub control a nivelului colesterolului, deoarece are puterea de a împiedica depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Studiile arată că gugulul blochează activitatea unui receptor din celulele hepatice, care, la rândul său, împiedică activitatea acizilor biliari ce ţin colesterolul sub control. Gugulul se găseşte la Plafar sub formă de comprimate. În prealabil însă, se recomandă consultarea unui nutriţionist.

De asemenea, o altă plantă recomandată în tratarea hipercolesterolemiei este topinamburul, care se găseşte sub formă de suplimente alimentare.

Ceaiul verde şi măceşele, în combinaţie

Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală faptul că ceaiul verde previne bolile cardiovasculare prin scăderea nivelului colesterolului „rău" şi prin creşterea celui „bun".

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă suedezi de la Institutul „Karolinska" a arătat că bărbaţii care consumă trei căni de ceai pe zi au un nivel al colesterolului mai mic în comparaţie cu cei care nu consumă acest ceai.

Potrivit cercetătorilor, ceaiul verde are în compoziţia sa polifenoli, substanţe cu efect antioxidant ce au capacitatea de a împiedica absorbţia grăsimilor în sânge şi, în acelaşi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Pentru a avea un efect mai puternic, se recomandă folosirea ceaiului verde în combinaţie cu măceşe, urzică, sulfină, rozmarin, păpădie şi cu coada-calului.

Anghinarea, aliata bilei

Deoarece colesterolul „rău" se elimină din corp prin intermediul lichidului biliar, fitoterapeuţii recomandă remedii aşa-numite coleretic-colagoge care să stimuleze bila. O plantă eficientă în acest sens este anghinarea.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă şi dintr-o cană de apă fierbinte. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute. Se vor consuma trei căni de ceai de anghinare, cu înghiţituri mici, pe parcursul zilei. De asemenea, anghinarea se poate folosi sub formă de capsule.

Păducelul, pentru copii şi pentru gravide

Există o serie de plante care se recomandă în mod special copiilor sub 14 ani şi femeilor gravide. „Se amestecă păducel cu măceşe, traista-ciobanului, sulfină şi cu cicoare. Dintr-o lingură de amestec şi 250 ml de apă fiartă se obţine o infuzie. Se beau trei căni pe zi înainte de mesele principale", recomandă fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite