Cele mai bune băuturi răcoritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza transpiraţiei excesive, volumul de lichide eliminat din organism în zilele caniculare depăşeşte valorile normale. Potrivit nutriţioniştilor, băuturile tonice preparate în casă sunt un remediu excelent pentru a elimina riscul de deshidratare.

Citiţi şi:

Care sunt cele mai nocive băuturi

Socata are efect revigorant

Potrivit nutriţioniştilor, socata este o băutură care poate înlocui cu succes apa în zilele toride. Pe lângă efectul răcoritor, ea are şi proprietăţi antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice, expectorante şi detoxifiante. În plus, conţine acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, care protejează vasele de sânge, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom. O cură cu socată durează între şapte şi 12 zile. Pentru zece litri de socată, ai nevoie de şapte flori de soc, de două lămâi, de un kilogram de zahăr şi, opţional, de zece cuişoare. Ingredientele se pun la macerat timp de maximum cinci zile. Mai apoi, lichidul se strecoară şi se păstrează în sticle. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să consume această băutură cu măsură, mai exact maximum un pahar pe zi.

Limonada, bogată în antioxidanţi

Cea mai consumată băutură non­alcoolică din timpul verii, limonada reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi. Zilnic, organismul are nevoie de o porţie consistentă de antioxidanţi, care să-l apere împotriva radicalilor liberi ce se formează în corp sub acţiunea razelor ultraviolete, fumului de ţigară, noxelor din atmosferă etc. Această băutură poate fi consumată chiar şi de diabetici, cu condiţia ca zahărul să fie înlocuit cu îndulcitori artificiali.

Limonada este o băutură care se poate prepara în câteva minute şi cu costuri minime. Pentru un pahar cu limonadă, ai nevoie de patru linguri de suc de lămâie, obţinut din stoarcerea unei jumătăţi de lămâie, una-două linguri de zahăr, o cană cu apă minerală sau plată şi, opţional, de trei-patru cuburi de gheaţă. Mai întâi, se amestecă zahărul cu sucul de lămâie până ce se dizolvă, iar după aceea se adaugă apa şi cuburile de gheaţă. Contrar opiniei generale, limonada nu ar trebui consumată foarte rece, deoarece băuturile reci intensifică transpiraţia şi, deci, deshidratarea.

Braga, tonic pentru psihic

Deşi mai puţin cunoscută la noi, braga poate concura pentru titlul de băutura verii alături de celelalte răcoritoare. Aceasta are un gust dulce-acrişor, iar ingredientul de bază este meiul, o sursă importantă de nutrienţi (B3, Mg, Fe). Pe lângă efectul răcoritor, braga este recunoscută și pentru efectul său revigorant. De aceea, se recomandă persoanelor care sunt anemice, celor care simt acut stările de oboseală ori sunt apatice. Pentru a prepara o astfel de băutură, ai nevoie de 600 de grame de mei, 200 de grame de secară, 200 de grame de orz, 500 de grame de tărâţe de grâu şi 200 de grame de mălai.

Citiţi şi:

5 schimbări în dietă benefice pentru organism

Cerealele se amestecă şi se pun la încolţit într-un vas cu puţină apă, cât să le acopere. După aproximativ două-trei zile, apa se scurge, iar seminţele se lasă la uscat. Ulterior, se macină, iar din pulberea obţinută se prepară un aluat care se modelează sub forma unor turtiţe. După ce se coc, turtele se rup în bucăţi mici şi se pun într-un vas cu o capacitate de 10 litri. Mai apoi, peste ele se toarnă şase litri de apă fierbinte. După ce se lasă la fermentat trei zile, lichidul se strecoară şi se pune în sticle.

Cocktail cu pepene galben, de două ori pe zi

Datorită substanţelor nutritive conţinute, precum vitamine (A, B3, B6 şi C), săruri minerale (calciu, fier, potasiu) şi glucoză revigorante pentru organism, pepenele galben este ingredientul ideal pentru obţinerea unei băuturi răcoritoare. Pentru prepararea ei, ai nevoie de 300 g de pepene galben, de o lingură de miere de albine, de o cană cu infuzie de mentă şi, după preferinţă, de un vârf de cuţit de scorţişoară. Ingredientele se mixează într-un blender, iar după aceea lichidul obţinut se pune la frigider, timp de un sfert de oră. Se recomandă câte două cocktailuri de pepene galben pe zi.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

Pentru perioada caldă, se recomandă să consumăm o cantitate cât mai mare de lichide, pentru a preveni deshidratarea. Atunci când senzaţia de sete apare în mod natural, este bine să suplimentăm cantitatea de lichide pe care o consumăm pe parcursul zilei cu cel puţin 1/2-1 litru de lichide. Cea mai bună recomandare în acest sens este apa plată. Însă pentru persoanele care nu sunt atrase de apa insipidă şi preferă ca băutura consumată să aibă gust sau aromă, sunt binevenite sucurile naturale (de exemplu, limonada, socata) sau ceaiurile din plante aromate cu lămâie. În această perioadă, nu se recomandă băuturile alcoolice, cele acidulate sau excesiv de dulci. De asemenea, răcoritoarele pe care le consumăm pe caniculă nu trebuie să fie exagerat de reci, deoarece pot favoriza apariţia problemelor de sănătate.

Recomandare: Băut la temperatura camerei, ceaiul verde este un tonic excelent în zilele toride.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite