Care sunt cele mai nocive băuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumate pe termen lung, sucurile şi alte băuturi carbogazoase, energizantele şi alcoolul pot cauza probleme serioase de sănătate. Specialiştii ne sfătuiesc să înlocuim produsele sintetice cu sucuri naturale, preparate din fructe şi din legume proaspete, cu compoturi şi cu ceaiuri.

În general, medicii recomandă să evităm orice tip de băuturi care conţin coloranţi, arome artificiale, îndulcitori şi alţi aditivi, deoarece aceste substanţe pot periclita serios sănătatea. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, de acid fosforic şi de arome sintetice, aceste băuturi cresc pofta de mâncare şi favorizează apariţia obezităţii. Cu atât mai puţin sunt recomandate băuturile acidulate cu această compoziţie. Ele pot conţine benzen, un compus chimic cu potenţial cancerigen, dar şi acid fosforic, ce poate îmbiedica absorbţia calciului şi a altor minerale în organism, ducând la probleme de creştere şi de dezvoltare a oaselor la copii, precum şi la o creştere a riscului de apariţie a osteoporozei la femeile de peste 40 de ani.

„Pentru persoanele care suferă de boli cardiace, hepatice sau gastrointestinale, nici apa carbogazoasă nu este recomandată. Având în vedere conţinutul mare de gaz, aceasta produce o serie întreagă de probleme la nivel gastric, dar şi intestinal. De aceea, se recomandă atât persoanelor adulte, cât şi copiilor băuturi naturale din fructe, apă plată, ceaiuri şi compoturi. Pot fi preparate shake-uri din fructe, cu adosuri de scorţişoară sau de vanilie. Compoturile reprezintă, de asemenea, variante optime ce pot înlocui băuturile artificiale", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Energizantele, interzise adolescenţilor

Băuturile energizante conţin o asociere de substanţe nocive precum fructoza, taurina sintetică, efedrina, guarana şi alte elemente chimice care pot duce la apariţia unor probleme digestive şi favorizează deshidratarea organismului. Specialiştii recomandă ca, mai ales adolescenţii, femeile însărcinate şi cele care alăptează să evite astfel de băuturi. Şi mai periculos este să se combine băuturi energizante cu alcool, deoarece pot apărea probleme la nivelul sistemului nervos central.

Pe de altă parte, persoanele care doresc un plus de energie pot consuma circa două căni de cafea pe zi, această băutură putând avea efecte benefice asupra sănătăţii atâta vreme cât este consumată cu moderaţie. În plus, un efect similar cafelei îl au şi ceaiul verde şi cel negru, acestea fiind surse importante de antioxidanţi şi de alte substanţe benefice organismului.

Alcoolul „atacă" ficatul

În categoria băuturilor nocive, un loc de frunte îl ocupă şi băuturile alcoolice. Dacă sunt consumate în exces, acestea pot duce în timp la afecţiuni hepatice, la boli de inimă, la tulburări psihice şi al alte probleme grave de sănătate, precum cancerul. Totuşi, specialiştii spun că unele tipuri de băuturi alcoolice, cum este vinul natural sau berea, pot fi chiar indicate atâta vreme cât nu se depăşeşte cantitatea de unul-două pahare pe zi. „Este de preferat să se consume vinurile naturale, de casă. Însă nu este indicat ca alcoolul să fie băut pe stomacul gol. Mai ales vinul trebuie băut în timpul mesei", mai spune Livia Nena.

"Persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, reflux esofagian sau de hernie hiatală trebuie să evite băuturile carbogazoase.''
Livia Nena biolog nutriţionist

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite