Cel mai des întâlnite afecţiuni ale sânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamografiile se recomandă, în general, femeilor după 40 de ani
Mamografiile se recomandă, în general, femeilor după 40 de ani

La nivel mamar, tumorile benigne se întâlnesc mult mai frecvent decât cele maligne. Formaţiunile benigne trebuie extirpate chirurgical atunci când provoacă durere sau când cresc în dimensiuni.

De cele mai multe ori, formaţiunile anormale de la nivelul sânilor sunt fibroadenoame sau adenofibroame. Acestea sunt de natură benignă, adică nu pun probleme de sănătate şi afectează în special femeile tinere.

„Fibroadenomul mamar apare cel mai frecvent între 20 şi 40 de ani, sub forma unei tumori mobile, nedureroase şi solide. Depistarea se poate face prin mamografie, ecografie, prin rezonanţă magnetică sau prin aspiraţie cu acul fin, metodă folosită şi ca tratament", afirmă medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul „Filantropia" din Bucureşti.

Când este necesară chirurgia

În situaţia în care fibroadenomul măsoară mai puţin de un centimetru, este nedureros, nu îşi schimbă dimensiunile, iar biopsia nu arată modificări celulare, este indicată doar urmărirea ecografică a acestuia. În schimb, intervenţia chirurgicală este recomandată în cazul în care fibroadenomul depăşeşte 2-3 centrimetri, este în creştere şi este dureros. 

Chisturile, cauzate de tulburările hormonale 

Boala fibrochistică, cunoscută sub denumirea de chisturi mamare, reprezintă o altă problemă frecventă a sânilor, afectând mai mult de 60 la sută din femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, conform specialiştilor.

Deşi, de multe ori, chisturile pot fi lipsite de semne clinice, în unele cazuri, pot provoca dureri. „Cauza apariţiei acestor chisturi nu este pe deplin cunoscută, dar simptomele sunt legate de profilul hormonal al femeii", precizează medicul Alexandra Crişan.

În ceea ce priveşte tratamentul, medicul spune că acesta include de la vitamine (E, B6), ulei de luminiţă, preparate homeopatice şi din plante până la tratamente hormonale, cu androgeni sintetici şi la contraceptive cu puţini estrogeni şi mai mult progesteron. „Chisturile mari pot fi eliminate prin aspiraţie cu acul fin", recomandă dr. Alexandra Crişan.

Atenţie la traumatisme!

Afecţiunile mamare pot apărea şi ca urmare a unor traumatisme. În această categorie intră şi abcesul sânilor, cunoscut sub numele de mastită.

El apare îndeosebi la femeile care alăptează şi este cauzat de bacterii ce intră în canalele mamare, pentru care este necesar tratament cu antibiotice sau chiar chirurgical. Pe de altă parte, deşi lipomul apare prin dezvoltarea ţesutului gras, de obicei, la femeile obeze, cu sâni foarte mari, de multe ori este rezultatul unui traumatism la nivelul sânului.

Boli specifice bărbaţilor

În unele cazuri, şi bărbaţii pot dezvolta diverse afecţiuni la nivelul ţesutului mamar, inclusiv cancerul. Însă această formă de cancer este de circa 100 de ori mai rar întâlnită în cazul lor decât în cel al femeilor.

Totodată, în ceea ce-i priveşte, poate apărea ginecomastia, creşterea în dimensiuni a sânilor, care afectează băieţii aflaţi la pubertate şi bărbaţii care suferă modificări hormonale. Medicii afirmă că şi tratamentele cu antiandrogeni şi bolile precum ciroza pot duce la ginecomastie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite