Ce riscuri implică naşterile premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, în România, peste 20.000 de copii sunt născuţi înainte de termen. Una dintre cele mai grave complicaţii ale prematurităţii este sindromul de detresă respiratorie. Pentru a supravieţui, nou-născuţii au nevoie de ventilaţie artificială.

Mai mult de jumătate din decesele neonatale pot fi puse pe seama complicaţiilor apărute în urma naşterii premature, cum ar fi dificultăţile de respiraţie la nou-născuţii cu vârste sub 28 de zile. Această problemă, numită în termeni medicali sindrom de detresă respiratorie neonatală, este determinată de dezvoltarea insuficientă a plămânilor, a creierului şi a sistemului osteomuscular, din cauza căreia copilul născut prematur nu are capacitatea să respire singur.

Citiţi şi:

Copiii prematuri pot avea şansa unei vieţi normale

„Cea mai frecventă cauză de mortalitate la prematuri este sindromul de detresă respiratorie şi complicaţiile sale, respectiv hemoragia cerebrală, hemoragia pulmonară, enterocolita ulceronecrotică, infecţia, icterul hiperbilirubinemic, displazia bronhopulmonară, retinopatia de prematuritate, surditatea sau paralizia cerebrală.

De aceea, viaţa acestor copii trebuie susţinută printr-un tratament extrem de complex (ventilaţie mecanică, administrare de surfactant, susţinere hemodinamică), modern şi dificil de efectuat, care necesită echipe instruite şi echipamente performante", spune prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie.

Ventilaţia artificială, vitală

Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă, care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce riscul de apariţie a handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea. Însă, în acest moment, spitalele din România nu sunt dotate cu o astfel de aparatură. De aceea, campania din acest an

„Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri", ce se desfăşoară în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2010, are drept obiective echiparea a 11 maternităţi cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie, precum şi educarea publicului în privinţa prematurităţii.

„Ediţia din acest an a campaniei îşi propune să ajute copiii născuţi prematur, prin donarea de echipamente de ultimă generaţie care folosesc sistemul de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie. Acest sistem de ventilaţie reduce complicaţiile cauzate de prematuritate şi poate creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur", mai spune Silvia Stoicescu.

Momentan, în cadrul acestei campanii, doar Secţia de Neonatologie a Spitatului de Urgenţă din Sibiu a fost dotată cu un astfel de sistem, aparatura fiind donată de către compania Procter&Gamble. 

Prematuritatea poate fi prevenită

Potrivit medicului Silvia Stoicescu, pentru a evita o naştere prematură, femeile însărcinate trebuie luate în evidenţă din vreme de către un medic obstetrician. În plus, sarcina trebuie urmărită sistematic, trebuie respectat concediul prenatal, precum şi recomandările specialistului în ceea ce priveşte repausul fizic şi psihic şi igiena sexuală.

"Tratamentul prematurilor înseamnă, în fapt, redarea condiţiilor intrauterine."
Prof. dr. Silvia Stoicescu
preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite