Ce pastile nu trebuie luate împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe prospectul oricărui medicament trebuie  citite posibilele interacţiuni  cu alte tratamente
Pe prospectul oricărui medicament trebuie citite posibilele interacţiuni cu alte tratamente

Unele antiacide pot scădea absorbţia tetraciclinei. Dacă sunt luate în acelaşi timp, unele tratamente îşi pot potenţa, neutraliza sau modifica efectul. Riscurile sunt mai mari în cazul persoanelor care se tratează singure.

Există situaţii când medicii recomandă prescrierea concomitentă a unor medicamente, cu scopul creşterii eficienţei tratamentului sau pentru reducerea unor efecte adverse. Însă, atunci când se iau la întâmplare mai multe medicamente, fără a citi interacţiunile menţionate pe prospect, pot apărea reacţii grave în organism.

Citiţi şi: Nemţii cumpără măceşe din Prahova ca să le transforme în vitamina C

„Unele medicamente nu pot fi administrate împreună, deoarece interacţionează, determinând uneori exagerarea efectelor lor (potenţare, toxicitate) sau alteori ducând la diminuarea acestor efecte", atrage atenţia medicul specialist medicină generală Iulia Iordachi de la Clinica Medlife din Bucureşti. De asemenea, medicul semnalează că anticoagulantele orale interacţionează cu multe clase de medicamente. Astfel, aspirina poate creşte efectul anticoagulantelor.

Nu se iau mai multe antiinflamatoare

De asemenea, antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul acidului acetilsalicilic şi ibuprofenului pot da ulceraţii şi hemoragii digestive dacă sunt administrate în acelaşi timp două sau mai multe medicamente din această clasă şi pot scădea efectul antidiabeticelor orale. Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului, iar antiacidele pot scădea absorbţia ranitidinei.

De asemenea, antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei. Şi eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de unele antiepileptice (fenitoină). Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

„Betablocantele (atenolol, propanolol) nu sunt compatibile cu antiaritmicele, blocante de canale de calciu (verapamil, ditiazem), antihipertensivele (clonidina), diureticele (furosemid), deoarece aceste combinaţii cresc efectul antihipertensiv. Nu se asociază nici cu medicaţie antidiabetică, din cauza riscului de hipoglicemie", spune medicul Iulia Iordachi.

Nu antibioticelor cu anticoncepţionale!

Eficienţa pilulelor contraceptive poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilină, eritromicină, tetraciclină şi claritromicină.

De asemenea, efectul anticoncepţionalelor poate fi diminuat şi de antiepileptice, anticonvulsivante, de barbiturice şi de anumite medicamente indicate în tratamentul tuberculozei (rifabutina). De aceea, în perioada în care se administrează aceste medicamente, este recomandat să se folosească o metodă suplimentară de contracepţie, precum prezervativul.

Precauţii la bolnavii cronic

Persoanele care urmează un tratament de lungă durată, cum ar fi cel pentru hipertensiune arterială, cel pentru scăderea colesterolului „rău" sau cel pentru alte boli cronice trebuie să respecte unele măsuri de precauţie.

Este indicat să se ceară sfatul medicului în legătură de tratamentul care poate fi urmat în caz de răceală, gripă, diverse dureri sau în tulburări digestive, deoarece unele dintre medicamentele recomandate în aceste probleme pot interacţiona cu terapia de lungă durată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite