Care este cea mai bună pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sortimentele cu adevărat hrănitoare sunt cele obţinute din făină integrală. Evitaţi, pe cât posibil, pâinea albă, întrucât conţine multe glucide care suprasolicită pancreasul şi este săracă în substanţe nutritive.

În medie, un român consumă 101 kilograme de pâine şi de produse de panificaţie anual, conform rezultatelor unui sondaj realizat, anul trecut, de Gallup. Conform nutriţioniştilor, cuvântul „pâine" desemnează, de fapt, sute de produse de panificaţie diferite din punct de vedere nutriţional şi compoziţional. În limbajul comun însă, pâinea stă la baza alimentaţiei şi este nelipsită de pe masa românilor. Însă nu toată pâinea este de bună calitate.

Citiţi şi:

Pâinea care are gust de …pâine

Pâine şi produse de patiserie în valoare de peste 700 de lei confiscate de poliţişti

De aceea, înainte de a o cumpăra, se recomandă citirea cu atenţie a etichetei. Pâinea autentică se obţine din făină integrală, neagră (culoarea mai închisă provine de la măcinarea cerealelor cu tot cu învelişul şi cu miezul boabelor), din drojdie, apă şi din sare. Acest tip de pâine (integrală) este o sursă esenţială de nutrienţi şi de proteine şi are un indice de saţietate ridicat.

Din păcate însă, cele mai multe persoane (peste 60%) preferă pâinea albă (de exemplu, franzela) care este cea mai ieftină şi săracă în substanţe nutritive. „Pâinea albă, preferata românilor, este cea mai nerecomandată, deoarece are un profil nutriţional dezechilibrat.

Aceasta conţine multe glucide,care îi conferă un indice glicemic ridicat ce determină oscilaţii ale nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, pot fi favorizate o serie de maladii, precum obezitatea şi diabetul", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului asociază pâinea albă cu un risc mai ridicat de cancer de colon şi de dereglări ale funcţiei pancreasului (pâinea albă conţine amidon care suprasolicită funcţia pancreasului, iar, în timp, survine rezistenţa la insulină).

Varianta neagră poate conţine caramel

Pâinea neagră este preferată îndeosebi de persoanele cu tulburări digestive şi de cele care vor să slăbească, deoarece conţine fibre alimentare, eficiente pentru o digestie bună şi pentru prelungirea senzaţiei de saţietate. Fibrele stimulează peristaltismul intestinal, adică mişcările ondulatorii care propulsează bolul alimentar, făcând posibilă tranzitarea fiziologică a sistemului gastro-intestinal. În plus, este bogată în vitamine (E, B1, B2, B6 şi B9) care furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie pentru a preveni îmbolnăvirea.

Se recomandă cu precădere persoanelor care suferă de constipaţie şi de diabet zaharat. Din păcate, însă, în mare parte, pâinea neagră din magazine este, de fapt, pâine albă colorată cu ajutorul caramelului sulfat (E 150), un aditiv alimentar periculos care determină tulburări alimentare. Un astfel de aditiv este interzis la prepararea pâinii şi, prin urmare, este utilizat ilegal.

Un alt tip de pâine sănătoasă este cea graham care, într-un regim echilibrat, ar trebui să fie indispensabilă. Pentru obţinerea pâinii graham se foloseşte 20-30% făină de secară şi alte sortimente de făină. Datorită proprietăţilor sale nutritive net superioare pâinii obişnuite, grahamul se recomandă persoanelor obeze şi celor cu probleme gastro-intestinale, dar cu moderaţie.

Cea făcută în casă, soluţia optimă

Dacă folosim reţete adecvate, prepararea în casă a pâinii este cea mai sigură modalitate prin care putem consuma un astfel de aliment echilibrat din punct de vedere nutriţional. „Pâinea obţinută fără E-uri reproduce procedeele ancestrale de preparare a pâinii cu maia. Maiaua o putem prepara singuri sau o putem cumpăra din magazinele cu produse naturale", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite