Când viaţa sexuală rămâne doar o fantezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

43 la sută din femei şi 31 la sută din bărbaţi se confruntă cu o problemă sexuală, arată statisticile. Totuşi, puţini vorbesc despre acest subiect şi mai puţini  caută ajutor specializat. Din fericire, pentru aproape toate aceste tulburări există soluţii.

Pentru o femeie, ca şi pentru un bărbat, sexualitatea implică o serie întreagă de procese fiziologice şi psihologice care ­satisfac nevoia fiecăruia de apropiere şi de intimitate. Iar acest lucru nu presupune doar actul sexual în sine. Astfel, modul în care percepi propria persoană şi pe cei din jurul tău, felul în care îţi manifeşti latura senzuală, precum şi experienţele erotice avute de-a lungul vieţii alcătuiesc profilul tău sexual.

De asemenea, sentimentele pe care le ai pentru partenerul de viaţă şi pentru relaţia voastră afectează semnificativ gradul de satisfacţie sexuală pe care îl atingi. Trebuie specificat că fiecare persoană reacţionează relativ diferit la stimuli erotici, iar calitatea vieţii sexuale este influenţată de vârstă, de compatibilitatea dintre parteneri, de stilul de viaţă, de echilibrul hormonal, de atitudinea mentală şi de starea de sănătate per ansamblu.

Astfel, în cazul în ­care satisfacţia erotică este tot mai greu de obţinut sau lipseşte cu desăvârşire, este cazul să iei măsuri, deoarece poate fi vorba de o tulburare sexuală.

Tulburări sexuale la femei...

Studiile arată că lipsa apetitului sexual ­este cea mai comună problemă intimă cu care se confruntă femeile, 20 la sută din acestea nereacţionând la o ­mare parte dintre stimulii sexuali. Această tulburare este temporară la unele persoane, în timp ce la altele problema poate persista.

Există şi situaţii în care apare dorinţa sexuală, dar lipseşte excitaţia fizică şi, implicit, lubrifierea genitală, femeia pierzându-şi astfel interesul pentru intimitate. De asemenea, lipsa orgasmului este o altă problemă cu care se confruntă un număr mare de femei. Astfel, în timp ce 75 la sută din bărbaţi ajung de fiecare dată la orgasm în urma partidelor sexuale, doar 29 la sută din reprezentantele sexului frumos pot declara acelaşi lucru.

În plus, cele mai multe dintre acestea nu pot atinge orgasmul doar prin penetrare vaginală, fiind necesară şi stimularea clitoridiană. Durerea în timpul actului sexual este o problemă cu care se confruntă şapte la sută din femei şi, ca şi în cazul altor probleme sexuale, poate duce la pierderea interesului pentru sex.

Doar 20 la sută din femei ajung de fiecare dată la orgasm după sex

image

... la bărbaţi...

Un bărbat român din zece suferă de o disfuncţie erectilă cauzată fie de diferite afecţiuni cronice, precum ateroscleroza sau ­diabetul, fie de factori psihici, arată cele mai recente statistici. De asemenea, ejacularea precoce este o problemă care afectează un număr ridicat de reprezentanţi ai sexului masculin, precum şi lipsa libidoului, aceasta din urmă fiind adesea asociată cu o scădere a nivelului de testosteron.

Ejacularea întârziată sau cu dificultate poate apărea atunci când lipseşte atracţia sexuală dintre parteneri sau în urma unor evenimente traumatice. O altă problemă cu care se pot confrunta bărbaţii este ejacularea retrogradă. Aceasta apare atunci când sperma, în loc să fie expulzată în exterior, se retrage în uretră şi poate fi cauzată de unele afecţiuni precum ­diabetul, operaţia de prostată sau alte intervenţii chirurgicale în zona abdomenului.

... şi în cuplu

Studii recente arată că un cuplu din două are probleme în relaţia sexuală. Incom­patibilitatea, dispariţia atracţiei sexuale sau scăderea apetitului sexual al unuia dintre parteneri, generată de stres sau de alte probleme, sunt cele mai frecvente chestiuni care pot afecta viaţa intimă a cuplurilor stabile.

De asemenea, conflictele, dar şi plictiseala ­sexuală pot ­duce la un declin al performanţelor sexuale. Astfel, 35 la sută din persoanele căsătorite nu sunt mulţumite de relaţia sexuală şi consideră că au parte de mai puţin sex decât ar trebui (40 la sută din bărbaţi şi 29 la sută din femei).

Ai o problemă sexuală?

Pentru a înţelege din ce cauză apar problemele sexuale, este bine să ştii care sunt etapele normale prin care trece un organism ce răspunde la stimuli sexuali. Este vorba despre patru asemenea etape: dorinţa sexuală, excitaţia fizică, orgasmul şi relaxarea. Testul următor îţi arată dacă te confrunţi cu o tulburare sexuală:

1 Atunci când eşti expus unor stimuli erotici, simţi că apare dorinţa şi interesul pentru activitatea sexuală? În astfel de momente, bătăile inimii se înteţesc, respiraţia devine mai rapidă, simţi o senzaţie de căldură şi uneori pielea se înroşeşte.

2 Apare excitaţia sexuală la atingere, la stimuli vizuali, auditivi şi/sau prin imaginaţie, care se manifestă la nivel fizic, înlesnind actul sexual?

3 Orgasmul este atins de cele mai multe ori fără dificultate?

4 După finalizarea actului sexual, te ­simţi mulţumit şi relaxat?

Toate aceste reacţii pot apărea la grade diferite de intensitate, însă dacă ai răspuns negativ la oricare dintre aceste întrebări, te poţi confrunta cu o tulburare sexuală.

Ştiai că...

... „Ithyphallophobia" este teama unei persoane de a vedea, de a avea sau de a se gândi la un penis erect?

... pe întreg Globul, au loc aproximativ 10 milioane de contacte sexuale zilnic?

... femeile cu studii superioare sunt mai deschise către sexul oral decât cele cu studii medii?

... barba unui bărbat creşte mai repede atunci când anticipează un contact sexual?

... din punct de vedere biochimic, nu există nicio diferenţă între a face sex şi a mânca ciocolată în cantităţi mari?

Specialistul nostru
Prof. dr. Petrişor Geavlete

medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti


Problemele sexuale ce apar la bărbaţi în urma instalării unor afecţiuni afectează deseori întreg aparatul reproducător masculin şi, implicit, fertilitatea. Astfel, la bărbat, cele mai frecvente probleme sunt reprezentate de afecţiuni testiculare sau prostatice. Probleme sexuale şi de fertilitate pot apărea şi în urma unor infecţii cu sau fără transmitere sexuală (chlamydia, gonoree), în astfel de cazuri problemele dispărând ­după tratarea infecţiei.

Traumatismele testiculare, uretrale sau prostatice pot, de asemenea, să provoace tulburări sexuale, iar tratamentul chirurgical poate constitui o soluţie în aceste cazuri. Intervenţiile chirurgicale uretroprostatice pot produce ejaculare retrogradă (sperma se elimină în vezica urinară şi nu în exterior) şi infertilitate consecutivă.

Alte cauze ale acestor probleme sunt varicocelul, dilataţia varicoasă a venelor de la nivelul scrotului care împiedică fluxul sanguin normal, stresul, obezitatea şi consumul de droguri, de alcool, de tutun sau de substanţe toxice. În plus, impotenţa poate fi un efect secundar al unor medicamente (antidepresive).

 Atenţie!

Dacă nu reacţionezi la stimuli erotici, ­te‑ai putea confrunta cu o tulburare sexuală.

Cauze: de la fizic la psihic

Cauzele care duc la apariţia tulburărilor ­sexuale sunt variate şi complexe. Astfel, unele dintre aceste probleme sunt trecătoare, cum ar fi cele generate de stres, iar altele se pot agrava în timp, aici fiind vorba de tulburările asociate cu anumite ­afecţiuni cronice, cu probleme emoţionale, cu o situaţie familială dificilă sau cu un stil de viaţă dezordonat.  

Sedentarismul şi grăsimile, duşmanii libidoului

Cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, au observat că persoanele sedentare înregistrează o scădere semnificativă a libidoului şi a performanţelor sexuale, mai ales după vârsta de 40 de ani.

De asemenea, studiile au demonstrat că bărbaţii cu un nivel ridicat al colesterolului sunt mai predispuşi către disfuncţii erectile decât cei care mănâncă sănătos. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că o dietă bogată în grăsimi duce la blocarea arterelor, inclusiv a celor care transportă sângele către organele genitale.

Probleme emoţionale, mai puţină plăcere

Stresul este un factor major care contribuie la scăderea performanţelor sexuale, indiferent de vârstă şi de sex. De asemenea, persoanele care suferă de depresie sau de anxietate se confruntă de obicei cu o reducere a apetitului sexual şi cu disfuncţii erectile. Sentimentul de vină, resentimentele faţă de partener, lipsa comunicării sau problemele în cuplu, anumite traume sexuale ori grijile privind performanţele sexuale sunt alţi factori care îngreunează obţinerea satisfacţiei în aşternut.

Disfuncţiile hormonale afectează viaţa sexuală

În cazul în care ai un deze­chilibru al hormonilor ­sexuali, estrogenul sau testoste­ronul, cresc semni­ficativ probabilitatea unui libido scăzut şi riscul să apară probleme de erecţie în cazul bărbaţilor sau să apară dificultăţi în obţinerea orgasmului. De aceea, odată cu înaintarea în vârstă, atunci când se instalează menopauza/andropauza şi apar modificări ale concentraţiilor hormonale, frecvenţa tulburărilor sexuale este tot mai crescută.

Bolile cronice, un factor determinant

Orice problemă sexuală care durează mai mult de câteva săptămâni trebuie investigată medical

image

Ateroscleroza, diabetul zaharat, bolile hepatice sau renale  sunt doar câteva dintre afecţiunile ce duc la apariţia tulburărilor sexuale. Performanţele sexuale sunt afectate şi de bolile tractului urinar, de mărirea în volum a prostatei, de unele afecţiuni ginecologice, cum ar fi endometrioza, boala inflamatorie pelviană ori chisturile ovariene, precum şi de bolile cu transmitere sexuală.

Alcoolul duce la disfuncţii erectile

Specialiştii avertizează că bărbaţii care consumă mai mult de un litru de bere, de două pahare de vin sau de 100 ml de tărie pe zi sunt mai predispuşi către probleme erectile, comparativ cu cei care beau alcool cu măsură. Alcoolul duce la o degradare a sistemului nervos central, ceea ce afectează performanţele sexuale. În categoria viciilor care afectează performanţele în dormitor se încadrează şi fumatul. Acesta, ca şi nivelul crescut de colesterol, accelerează degradarea celulelor.

Când trebuie să consulţi medicul

Nu orice tulburare sexuală trebuie tratată la medic, unele dintre acestea fiind disfuncţii trecătoare. Astfel, dacă suferi de o afecţiu­ne pentru care urmezi deja un tratament sau dacă treci printr-o perioadă mai stresantă, este posibil ca apetitul sexual să revină odată cu rezolvarea acestor neplăceri.

Pe de altă parte, dacă această problemă te frământă foarte tare şi dacă îţi ­este teamă că relaţia ta va fi afectată, nu ezita să soliciţi ajutor specializat. În orice caz, o disfuncţie sexuală care persistă mai mult de câteva săptămâni ar trebui investigată cu ajutorul unui medic, pentru a descoperi cauzele şi soluţia potrivită pentru această problemă.

Însă atenţie, unele probleme necesită un control medical imediat, şi anume: dacă actul sexual devine brusc dureros, dacă ai motive să crezi că ai contractat o boală cu transmitere sexuală sau dacă ai orice tip de reacţie la contactul intim, cum ar fi: durere de cap, în piept sau în orice altă zonă a corpului.

Ce teste trebuie să faci

Pentru a depista cauza tulburării sexuale şi pentru a începe un tratament, medicul îţi poate recomanda o serie de teste de sânge, care să includă un dozaj hormonal, un control ginecologic, în cazul femeilor, şi unul urologic, pentru bărbaţi.

În cazul acestora din urmă, pot fi indicate şi teste de sensibilitate, prin ­care să se măsoare impulsurile nervoase în anumite părţi ale corpului sau testul de monitorizare a erecţiei pe timpul nopţii. Cu ajutorul acestei examinări, se poate descoperi dacă disfuncţia erectilă ­este determinată de cauze fiziologice sau psihologice.

Specialistul nostru
Dr. Ana Maria Mihai

medic specialist endocrinolog
Spitalul Militar Central

În viaţa sexuală intervin atât hormonii sexuali, cât şi diverse substanţe cu acţiune la nivel cerebral: dopamina (hormonul fericirii imediate), oxitocina (care pare a avea rol în fidelizare) şi endorfinele. În cazul femeilor, se ştie că estrogenii o fac dorită, iar androgenii (prezenţi în mod normal şi la femei) influenţează benefic libidoul. Disfuncţiile hormonilor gonadali afectează viaţa sexuală şi mai ales libidoul, erecţia în cazul bărbaţilor şi obţinerea orgasmului.

De asemenea, modificările concentraţiei hormonilor gonadali, care apar odată cu înaintarea în vârstă, afectează viaţa sexuală, prin consecinţele pe care le au la nivelul organelor sexuale. Stresul afectează şi el în mod negativ viaţa sexuală. Acest lucru se întâmplă nu doar din cauza declanşării hormonilor de stres, ci şi prin modificările biochimice care apar la nivelul celulelor creierului. Pe de altă parte, în condiţii de stres, organismul se simte în pericol şi tinde să-şi conserve funcţiile vitale, renunţând la ceva ce nu pare esenţial pentru supravieţuire.

Asociere

O problemă sexuală a unuia dintre parteneri influenţează şi libidoul celuilalt.

Aşa îţi îmbunătăţeşti  viaţa intimă !

Medicaţia se adresează cauzei

Unele dintre cazurile de disfuncţie sexuală pot fi corectate prin tratarea afecţiunilor care au cauzat problemele. Astfel, medicamente precum Cialis, Viagra sau Levitra sunt recomandate pentru a îmbunătăţi funcţia sexuală masculină. Femeilor cu vaginită atrofică, medicul le poate recomanda lubrifianţi vaginali, precum şi creme cu estrogen. Atât femeilor, cât şi bărbaţilor cu tulburări hormonale, le poate fi indicată terapia de substituţie hormonală cu estrogen sau, după caz, cu testosteron.

Psihoterapia este deseori suficientă

Terapia psihologică te ajută, în primul rând, să descoperi acele probleme din viaţa ta care îţi influenţează performanţele sexuale. Astfel, cu ­ajutorul psihoterapeutului poţi scăpa de sentimentele de teamă, de anxietate, de nemulţumire sau de vină, precum şi de alte tulburări emoţionale care îţi afectează viaţa intimă. În acest mod, îţi vei schimba atitudinea faţă de sex, îţi vei creşte disponibilitatea faţă de intimitate şi vei obţine mai uşor satisfacţia ­sexuală.

Într-o astfel de situaţie, este utilă şi terapia de cuplu, cu ajutorul căreia puteţi înţelege şi rezolva mai uşor problemele din relaţia voastră. Terapeutul vă poate recomanda şi o serie de activităţi care îmbunătăţesc comunicarea şi care cresc gradul de cunoaştere a partenerului.

Chirurgia intimă te poate scăpa de inhibiţii

O soluţie pentru creşterea performanţelor sexuale şi pentru a scăpa de inhibiţiile ­cauzate de anumite nemulţumiri referitoare la aspectul organelor genitale este chirurgia estetică. Prin această metodă, zonele intime pot fi întinerite şi remodelate sau unele disfuncţii pot fi îndreptate. Astfel, pentru o mai bună stimulare a punctului G, se poate face o injectare a zonei respective cu acid hialuronic, acesta devenind mai proeminent.

Rezultatul ­este o stare crescută de excitabilitate în timpul ­actului sexual şi creşterea în intensitate a orgasmului. De asemenea, o soluţie pentru femeile care nu ajung la orgasm este clitoroplastia, o intervenţie chirurgicală ce are drept scop obţinerea unei expuneri şi unei sensibilizări mai mari a clitorisului. Intervenţia se face sub anestezie locală şi constă în îndepărtarea excesului de ţesut din jurul clitorisului.

Gesturi mici cu efect garantat

Introduceţi mereu un element nou în relaţie

image

Discută cu partenerul despre problemele voastre din dormitor. Astfel, dacă unul dintre voi crede că viaţa sexuală a devenit plictisitoare, vă puteţi împărtăşi fanteziile pentru a le împlini împreună. Un dialog sincer despre ceea ce vă face plăcere şi ce vă displace duce la o apropiere între voi.

Alocaţi mai mult timp preludiului şi aduceţi mereu un element nou în relaţie. 

Folosiţi tehnici de relaxare, cum ar fi o baie caldă, muzică liniştitoare sau un masaj înainte de actul sexual.

Pentru a creşte stimularea sexuală, puteţi recurge la filme sau la cărţi erotice.    

Adoptaţi o dietă bogată în fibre alimentare şi în antioxidanţi, ce se găsesc mai ales în fructe şi în legume, evitând să consumaţi alcool în exces şi renunţând la fumat.

Practicaţi o activitate fizică de cel puţin trei ori pe săptămână şi încercaţi să respectaţi orele de somn.

Ultrasunetele «întreţin» erecţia

Folosirea undelor şoc ar putea fi o metodă de a îmbunătăţi performanţele sexuale ale bărbaţilor cu probleme de erecţie. Aceasta este concluzia cercetătorilor israelieni, care au descoperit că această terapie stimulează circulaţia sângelui în zona genitală.

­Studiul a fost realizat pe un număr de 20 de bărbaţi impotenţi, cu media de vârstă de 56 de ani, care foloseau Viagra în vederea finalizării actului sexual. La finalul experimentului, 15 din aceştia au renunţat definitiv la medicaţie, niciunul dintre ei neraportând efecte secundare după tratament. În momentul de faţă, se mai fac cercetări pentru a depista toate efectele terapiei.

S-a descoperit Viagra feminină

În timp ce testau o pastilă antidepresivă pe un lot de femei, cercetătorii britanici au descoperit formula ideală care acţionează la fel ca Viagra asupra bărbaţilor. Astfel, prin administrarea acestei pastile, femeile au constatat o creştere a excitaţiei sexuale.

Pilula, denumită Flibanserin, stimulează acele părţi ale creierului asociate cu emo­ţiile şi cu plăcerea, inclusiv o regiune care controlează dorinţa şi excitaţia sexuală. Totuşi, spre deosebire de Viagra, acest tratament, experimental încă, nu are efect imediat, fiind necesară o administrare de câteva săptămâni pentru a se atinge nivelul scontat de excitaţie.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


Unele probleme sexuale ţin de percepţia şi de aşteptările partenerilor (roluri ­sexuale, de exemplu). Acestea se pot rezolva prin comunicare deschisă şi cooperantă. Alte tulburări pot afecta relaţia chiar dacă problema este doar a unui partener (de exemplu, comportament sexual rigid apărut în urma unui abuz ­sexual) sau relaţia este cauza care a dus la apariţia problemei (unele probleme de dinamică sexuală).

Oricare ar fi tipul de problemă, comunicarea şi scoaterea la suprafaţă în mod constructiv a frustrărilor, a aşteptărilor, a modului în care fiecare se poziţionează în relaţia ­sexuală pot face minuni. Condiţia este ca partenerii să se asculte fără a se simţi datori să se apere, ci să fie pregătiţi să găsească împreună o soluţie. Important este să nu găsim un vinovat atunci când relaţia sexuală nu merge, ci să găsim o soluţie, respectând ritmul fiecăruia, temerile sau visurile.

Util

Terapia de cuplu vă ajută să descoperiţi şi să vă rezolvaţi problemele din viaţa intimă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite