Când se impune extirparea vezicii biliare
0Pietrele din colecist, o problemă frecvent întâlnită la adulţi şi mai ales la femei, nu se pot trata altfel decât prin operaţie. Doar calculii care dau dureri necesită scoaterea vezicii biliare. Cei asimptomatici, adică majoritatea, nu au o astfel de indicaţie.
Foarte multe persoane descoperă din întâmplare, în cadrul unor ecografii abdominale, că au pietre la fiere (litiază biliară) şi se gândesc că următorul pas este operaţia de scoatere a colecistului. Într-adevăr, nu există o altă metodă prin care să poată fi tratată litiaza. Extirparea în întregime a colecistului şi nu doar a pietrei este necesară, pentru că problemele lui de funcţionare sunt cele care generează calculii. O nouă piatră s-ar forma în scurt timp.
Calculii pot bloca fluxul bilei
Intervenţia prin care se extirpă colecistul, numită medical colecistectomie, nu se impune în toate cazurile de litiază biliară, ci doar în cele care au simptome, durerea fiind principala manifestare. Aproximativ 80 la sută din litiaze sunt asimptomatice şi nu necesită intervenţie medicală. „Litiaza simptomatică poate fi cauzată de coborârea calculului din colecist şi de blocarea lui în canalul coledoc, prin care fierea se varsă în duoden.
Obstrucţia nu mai permite curgerea bilei în duoden şi apar dureri foarte intense", spune prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog şi preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie. În asemenea cazuri se intervine laparoscopic pentru a extirpa calculul şi pentru a reface fluxul biliar.
Nici dimensiunea calculului nu influenţează indicaţia de intervenţie chirurgicală. „Deşi oamenii se panichează atunci când află că au calculi mari, cei de dimensiuni mici sunt de fapt alarmanţi. Un calcul mai mic de un centimetru poate astupa canalul coledoc, pe când unul de trei centimetri rămâne în vezica biliară", explică prof. dr. Carol Stanciu.
Dischinezia nu necesită operaţie
Unii medici indică extirparea colecistului şi în caz de dischinezie biliară, o suferinţă cauzată de micşorarea şi de contracţia anormală a colecistului.
Dischinezia provoacă dureri de intensitate diferită, de la o simplă jenă în partea dreaptă a abdomenului şi până la dureri violente, vărsături şi la tulburări de tranzit intestinal.
„De multe ori, chiar bolnavul cu dureri solicită colecistectomia, însă nu aceasta este soluţia. În timpul crizelor dureroase se pot administra antispastice, iar bolnavul ar trebui să aibă grijă ulterior la alimentaţie", spune specialistul. Indicaţie de extirpare au, în schimb, persoanele cu polipi pe colecist şi cele cu tumori maligne.
Laparoscopia, cea mai folosită
În majoritatea cazurilor, vezica biliară este extirpată laparoscopic, pentru că această procedură permite recuperarea mai rapidă (internarea este de trei zile) şi cicatrici mai puţin vizibile. Există însă şi cazuri, cum ar fi inflamaţiile mai grave, în care se recurge la intervenţia clasică, deschisă.