Când este util aparatul auditiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zgomotele puternice, vârsta înaintată şi afecţiunile urechii ne pot pune auzul în pericol. 95 la sută din persoanele care şi-au pierdut acuitatea auditivă pot beneficia de o varietate de dispozitive medicale.

Specialiştii afirmă că pierderea auzului este adesea ignorată, mulţi dintre cei care se confruntă cu o astfel de problemă ajungând la medic când deja au risc crescut sau chiar şi-au pierdut capacitatea de a percepe sunetele în mod corect şi complet.

Medicii avertizează că există o serie de simptome care anunţă că, în viitor, este posibil să ne pierdem auzul, printre care piuitul sau bâzâitul în ureche la părăsirea unui loc cu un nivel ridicat de zgomot.

„Chiar dacă simptomele dispar, trebuie luate măsuri pentru protejarea auzului pe viitor. Primul pas în tratarea pierderii de auz constă în recunoaşterea celor mai frecvente semne: necesitatea de a da mai tare volumul televizorului şi al radioului, peste cel considerat normal de către cei din jur, dificultăţi în a înţelege ce spun ceilalţi, ignorarea soneriei sau a telefonului ori senzaţia că urechile sunt înfundate după o expunere la zgomot", afirmă audiologul Diana Badea de la Starkey Laboratories.

Muzica tare, riscantă

Studiile arată că unele persoane sunt mai predispuse decât altele la pierderea auzului. Astfel, cele care muncesc în fabrică sau în domeniul construcţiilor, cele care lucrează în industria de divertisment şi muzicienii prezintă un risc mai mare de degradare a auzului.

„Nivelul de zgomot pe care îl generează muzica în timpul unui concert rock poate atinge până la 120 de decibeli, în condiţiile în care un nivel moderat de sunet înseamnă 50-60 de decibeli. Şi traficul înregistrează scoruri înalte, de până la 80-90 de decibeli", afirmă audiologul Diana Badea.

Specialistul adaugă că, în afară de zgomotul puternic, mai există şi o serie de alţi factori care duc la apariţia hipoacuziei: degradarea auzului cauzată de înaintarea în vârstă (presbiacuzie), infecţiile urechii (diverse tipuri de otite), traumatismele în zona capului şi la nivelul urechii, defectele genetice şi efectul ototoxic al unor medicamente sau tratamente (antibiotice, chimioterapie, radioterapie). 

Există dispozitive tot mai performante

În caz de pierdere a auzului, tratamentul medicamentos şi cel chirurgical sunt recomandate în doar 5 la sută din cazuri, în restul situaţiilor fiind indicată purtarea aparatului auditiv. În ultima perioadă, au apărut dispozitive ce redau sunetele în mod natural, iar unele sunt complet invizibile.

„În plus, dispozitivele moderne sunt rezistente la apă, calitate ce le permite purtătorilor să îşi păstreze stilul activ de viaţă, fără teama că şi-ar putea defecta aparatele", spune Diana Badea. Este bine de ştiut că, indiferent de gradul de pierdere a auzului, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate decontează 919,11 lei pentru achiziţionarea aparatelor auditive, ţinând cont că preţul lor variază între câteva sute şi câteva mii de lei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite