Când e nevoie de tratament pentru „pipi în pat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii cu scăpări involuntare de urină în timpul nopţii nu trebuie pedepsiţi. Este nevoie de control medical în cazul în care copiii continuă să urineze în pat şi după vârsta de cinci-şase ani.

Urinarea involuntară pe parcursul nopţii, numită în termeni medicali enurezis nocturn, apare din cauza dezvoltării mai lente a controlului asupra vezicii urinare. Până la vârsta de patru ani, vezica nu este destul de dezvoltată pentru a reţine urina produsă în timpul nopţii, iar nervii care o controlează nu s-au maturizat suficient pentru a trezi copilul din somn atunci când ar trebui să facă pipi.

„Enurezisul poate fi primar, dacă nu au existat niciodată perioade mai mari de şase luni de control al micţiunii, sau secundar, dacă au existat perioade de control mai mari de şase luni. În cazul din urmă, este vorba mai degrabă de o tulburare psihoafectivă", semnalează medicul specialist pediatru Adrian Dumitrescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Homeopatie.

Este bine de ştiut că enurezisul nocturn nu este o problemă de comportament şi, de asemenea, nu este un gest intenţionat al copilului. Frecvent mai ales la băieţi (controlul sfincterian se instalează mai târziu la ei), enurezisul nocturn nu este, de obicei, un semnal de alarmă, dispărând de la sine în timp.

Poate semnala o infecţie urinară

În alte cazuri, enurezisul nocturn poate anunţa existenţa unor boli. Printre acestea, se numără infecţia urinară, diabetul zaharat sau cel insipid, epilepsia şi malformaţiile aparatului urinar sau ale măduvei spinării.

Este nevoie de consult medical atunci când scăpările involuntare de urină apar şi în timpul zilei, când copilul se plânge de arsuri la urinare, când are febră, dureri abdominale, senzaţia persistentă de sete şi atunci când continuă să facă pipi în pat după vârsta de cinci-şase ani.

„Urocultura va stabili dacă este vorba de o infecţie urinară care favorizează enurezisul, caz în care se va institui un tratament medicamentos. Urografia şi alte metode vor identifica anumite malformaţii", explică medicul Adrian Dumitrescu.

Medicul poate recomanda şi tratamente pe bază de hormoni (ce reduc volumul urinar) sau de antidepresive uşoare.

Ce măsuri îl pot ajuta pe copil

Copiii sunt oricum stânjeniţi din cauză că udă patul, aşadar părinţii nu trebuie să-i pedepsească sau să-i critice, aceste atitudini putând duce la scăderea încrederii de sine a micuţului. Copiii pot fi implicaţi în schimbarea aşternuturilor ude sau pot fi felicitaţi pentru nopţile fără „accidente".

Seara, copilul trebuie să consume cât mai puţine lichide şi să meargă la toaletă înainte de culcare. La două ore după ce a adormit, copilul poate fi trezit pentru a-şi face nevoile. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite