Cancerul de endometru, depistat ecografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile cu risc crescut de cancer de endometru ar putea fi monitorizate în viitor cu ajutorul ecografiei transvaginale. Potrivit unui studiu britanic publicat în revista „Lancet“, metoda poate depista cu o acurateţe de 80% primele semne de cancer la femeile intrate la menopauză care nu prezintă încă simptome de boală.

Ecografia transvaginală măsoară grosimea endometrului, stratul care căptuşeşte uterul la interior. „La menopauză, endometrul se atrofiază, se subţiază, astfel că o îngroşare a peretelui ridică suspiciunea de cancer la acest nivel înainte de apariţia simptomelor", explică Aida Petca, medic specialist ginecolog la Spitalul „Elias" din Bucureşti.

În caz de suspiciune de cancer, acest test este urmat de histeroscopie şi de biopsie prin prelevarea de ţesut de la nivelul endometrului. Specialiştii au însă rezerve în a propune metoda ca test de screening, pentru că ea poate duce la multe rezultate fals pozitive (adică alarme false). Acest lucru înseamnă că multe femei ar trece inutil prin testele invazive, necesare efectuării biopsiei.

Afecţiunea apare frecvent la menopauză

Cancerul de endometru afectează stratul intern de celule al uterului şi este pe locul al doilea în topul celor mai frecvente forme de cancer genital, după cel de col uterin. Afecţiunea apare la femeile cu vârste cuprinse între 55 şi 70 de ani şi se poate manifesta prin sângerări vaginale.

Printre factorii care cresc riscul de a face boala se numără obezitatea, terapia de substituţie hormonală şi tratamentul cu tamoxifen, folosit de femeile diagnosticate cu cancer de sân. Spre deosebire de cancerul de col uterin, specific vârstelor tinere, cel de endometru nu se poate monitoriza prin intermediul testului Papanicolau. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite