Bolile cardiace congenitale, depistate încă din uter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul ecografiei fetale, anomaliile inimii pot fi „văzute“ chiar din burta mamei. Anual, în România, între 1.000 şi 1.500 de copii se nasc cu defecte congenitale cardiace. Din păcate, jumătate dintre ei mor în primul an de viaţă.

În prezent, încă nu se cunoaşte cauza anomaliilor de la nivelul inimii cu care se nasc unii copii, însă există o serie de factori predispozanţi. Printre ei se numără sindroamele genetice şi cromozomiale (trisomiile), unele infecţii virale materne (de exemplu, rubeola), unele medicamente (tranchilizante, capsule cu hormoni tiroidieni) etc. În general, cele mai multe defecte congenitale cardiace se descoperă intrauterin cu ajutorul ecografiei fetale. Ea utilizează fascicule de ultrasunete reflectate, cu ajutorul cărora este fotografiat fătul. Însă există cazuri în care defectele inimii scapă acestei investigaţii şi sunt depistate extrauterin.

Ecocardiograma poate identifica anomaliile

După ce s-a născut, bebeluşul poate fi investigat cu ecocardiograful. Cu ajutorul ecocardiogramei, investigaţie noninvazivă, medicul poate observa pe un monitor special structura şi contracţiile inimii. Astfel, pot fi identificate eventualele anomalii cardiace. Din păcate, în România există foarte puţini medici specializaţi în cardiologie pediatrică raportat la numărul de copii bolnavi.

Citiţi şi:

Cele nouă luni din burta mamei, decisive în viaţă

„În Europa, în Statele Unite şi în Australia, din trunchiul pediatric se desprind medici care se specializează circa doi-trei ani în cardiologie pediatrică şi devin cardiologi pediatri. În România, o astfel de specializare nu există", explică medicul neonatolog Cătălin Cârstoveanu de la Spitalul de Copii „Marie Curie" din Bucureşti. Prin urmare, investigaţiile necesare la copii sunt realizate de medicii cardiologi care tratează şi adulţi. La unii copii, ecocardiograma oferă prea puţine informaţii despre anomaliile prezente la nivelul inimii.

IRM-ul, pentru cazurile complicate

Prin urmare, se recomandă realizarea unui IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică). „IRM-ul redă cu acurateţe orice modificare de la nivelul cordului, însă trebuie făcut cu multă grijă, deoarece se realizează sub anestezie", explică conf. dr. Doru Dumbravă de la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.

Există aparatură, dar lipsesc specialiştii

Unele spitale de copii (de exemplu, „Marie Curie") sunt dotate corespunzător pentru tratarea copiilor cu astfel de boli. Din păcate, posturile personalului medical specializat sunt blocate de Ministerul Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite