Atenţie la pastilele antidurere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele te scapă repede de mahmureală
Medicamentele te scapă repede de mahmureală

Deşi multă vreme au fost considerate sigure, mai nou, analgezicele sunt contraindicate femeilor însărcinate. Cele mai recente studii au scos la iveală că bebeluşii de sex masculin pot avea de suferit dacă mama a luat pastile contra durerilor în sarcină.

Până de curând, pe lunga listă de medicamente nerecomandate femeilor însărcinate nu se regăseau paracetamolul şi ibuprofenul, acestea fiind considerate sigure atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Cea mai recentă cercetare privind efectele acestor tratamente analgezice asupra fătului au relevat faptul că până şi antalgicele uşoare, precum aspirina, acetaminofenul (paracetamolul) şi ibuprofenul pot pune în pericol sănătatea reproductivă a fătului de sex masculin. Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă din Danemarca, Finlanda şi din Franţa.

Citiţi şi:

Analgezice  care acţionează la nivel local

Ce trebuie să evităm atunci când avem dureri cronice

Rezultatele au arătat că mai ales femeile care au luat analgezice în al doilea trimestru de sarcină au adus pe lume băieţi cu unul sau cu ambele testicule necoborâte. Explicaţia este că ibuprofenul, paracetamolul şi aspirinia afectează producţia de androgeni şi determină un nivel redus de testosteron atunci când se formează organele genitale masculine.

Opioidele dau dependenţă

Medicamentele antidurere, mai ales cele opioide, cum este codeina şi oxicodonul, dacă sunt luate frecvent, pot da dependenţă psihică. O astfel de dependenţă nu diferă cu mult de cea de droguri.

Astfel, atunci când substanţele de bază din analgezice ajung la nivelul creierului, sunt absorbite de anumiţi receptori cerebrali, care, la rândul lor, stopează producţia proprie de dopamină şi de endorfine. Acest lucru duce la necesitatea administrării constante a medicamentelor pentru a ne simţi din nou bine.

„Singura metodă de a evita dependenţa este utilizarea corespunzătoare a analgezicelor, adică pe o durată limitată şi în dozele recomandate de un medic", explică profesorul doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila".

De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra unei greşeli frecvente în administrarea analgezicelor, şi anume, din dorinţa de a obţine un efect rapid, multă lume dublează doza. Niciun medicament antidurere nu acţionează imediat asupra receptorilor durerii, prin urmare, nu-şi fac efectul instant.

Lăsaţi-le să-şi facă efectul!

În funcţie de doza de substanţă de bază şi de modul cum se eliberează ea în organism, medicamentul respectiv îşi poate face efectul într-o perioadă cuprinsă între 15 şi 45 de minute. Aşadar, trebuie să lăsăm prima pastilă să-şi facă efectul înainte de a o lua pe a doua, altfel riscăm o supradoză. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite