Atenţie la excesul de alcool de Sărbători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcoolul poate provoca  oprirea temporară a  respiraţiei, deoarece blochează centrii  respiratori din creier
Alcoolul poate provoca oprirea temporară a respiraţiei, deoarece blochează centrii respiratori din creier

Timp de o oră după ce s-a făcut abuz de băuturi spirtoase, există un risc crescut de a face accident vascular cerebral. Pentru a evita neplăcerile, medicii recomandă ca, inclusiv de Sărbători, să bem alcool cu moderaţie şi să consumăm mai multe sucuri naturale de fructe şi apă plată.

Limita dintre consumul inofensiv de alcool şi cel dăunător sănătăţii este de 40 g de alcool pur pe zi pentru bărbaţi şi de 20 g pentru femei, spun specialiştii. Acest lucru înseamnă că s-a consumat alcool în exces dacă se depăşesc trei pahare de băutură pe zi.

Cele mai recente studii arată că românii sunt campioni atunci când vine vorba de „bucuriile bahice", 10% din conaţionali suferind de alcoolism. Şi mai grav este că alcoolismul este tot mai frecvent întâlnit şi în rândul adolescenţilor, putând încetini dezvoltarea neurologică.

Alcoolul poate avea efecte grave chiar şi atunci când este consumat ocazional, dar în mod abuziv. Astfel, un studiu realizat la Centrul medical „Beth Israel Deaconess" din Boston arată că, în decurs de o oră după ce s-a făcut abuz de alcool, riscul de atac cerebral ischemic este semnificativ crescut.

„Efectele imediate ale consumului de alcool nu sunt de neglijat. Acesta provoacă vasodilatare periferică, însoţită de hipotermie şi de creşterea ritmului cardiac. În plus, un consum mai mare de zece pahare de alcool pe zi produce leziuni ale miocardului, apariţia dispneei (dificultăţi respiratorii), hipertensiune arterială şi chiar infarct miocardic", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Efecte majore, într-un timp scurt

Alcoolul nu se digeră precum celelalte alimente, doar o parte din moleculele de alcool fiind metabolizate de enzimele din intestin. Restul trec prin învelişul stomacal direct în sânge, răspândindu-se în tot corpul şi, implicit, ajungând la creier.

Din această cauză, efectele încep să fie simţite doar la cinci minute după ce s-a consumat alcool. Este suficientă o cantitate mică de alcool pentru a afecta părţile creierului responsabile cu starea de alertă. Pe măsură ce nivelul de alcool creşte, efectul se propagă şi asupra altor părţi ale creierului, cum sunt cele responsabile cu mişcarea şi cu orientarea în spaţiu.

„Alcoolul alterează coordonarea mişcărilor, afectează judecata şi controlul emoţional şi poate provoca inconştienţă sau şoc, blocând centrii respiratori din creier", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Afectează întreg organismul

Potrivit specialiştilor, consumul de alcool irită mucoasa stomacală şi stimulează secreţia acidă, ceea ce poate duce la scăderea apetitului, la dureri abdominale, la vărsături şi la hemoragii digestive.

„Abuzul de alcool poate duce la suferinţe digestive precum pancreatita acută, hepatita, gastrita acută sau la rupturi de esofag, provocate de un efort de vomă intens", spune medicul gastroenterolog Marian Zota de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Trebuie precizat faptul că ficatul este organul cel mai afectat de abuzul de alcool, persoanele cu hepatită trebuind să renunţe complet la acest obicei.

Evitaţi să conduceţi maşina a doua zi

În funcţie de tipul de băuturi consumate, etilotestul poate ieşi pozitiv chiar şi după 48 de ore. Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă mai ales în cazul băuturilor bogate în zaharuri şi în proteine, precum berea sau lichiorul, acestea fiind mai greu de metabolizat.

Totuşi, alcooltestul poate fi pozitiv timp de 10-15 ore după ce s-au consumat 50 ml de băuturi spirtoase, care sunt mai rapid metabolizate. În plus, este bine să se evite consumul de alcool pe stomacul gol şi să se ia o masă hrănitoare, cu alimente solide, bogate în vitamine şi în minerale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite