Atenţie la excesele din weekend!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi mănâncă mai mult şi consumă cantităţi mai mari de alcool la sfârşitul săptămânii decât în restul zilelor. Aceste obiceiuri pot să ne strice buna-dispoziţie în weekend, pentru că deseori provoacă stări de rău. Mai mult, în prima zi a săptămânii ne vom simţi obosiţi.

Excesele sunt de obicei o manifestare a tensiunilor şi a frustrărilor adunate într-o anumită latură a vieţii. Unele persoane simt că timpul trece prea repede în zilele lucrătoare şi că nu reuşesc să trăiască viaţa din plin.

„Pentru o persoană care lucrează foarte mult, rutina unei săptămâni de lucru poate fi copleşitoare şi astfel îşi dă seama că este deja vineri înainte de a consuma psihologic ziua de luni. Aceste persoane vor încerca să «recupereze» ceea ce au pierdut în timpul săptămânii petrecând cu prietenii ori cu familia, dormind mai puţin, consumând mai mult alcool şi făcând lucruri care forţează limitele organismului. Toate acestea pentru a simţi că trăiesc", potrivit psihologului Lena Rusti de la clinica „Mentarex Consult".

În acest fel, dincolo de oboseala fizică pe care o acumulează în weekend, ei reuşesc să adune acea energie psihologică ce îi ajută să reziste încă o săptămână la serviciu, fără să se simtă privaţi de lucrurile pe care şi le doresc cu adevărat.

Un mod de a umple timpul liber

Există persoane pentru care zilele de lucru sunt singurele momente ale săptămânii în care se simt valorizate, în care au un scop precis. Pentru aceste persoane, weekendul devine un spaţiu gol, un timp cu care nu ştiu ce să facă. Astfel, ajung să mănânce prea mult, să se uite prea mult la televizor şi să exagereze cu nişte activităţi în care pot uita de ei şi de faptul că ar trebui să facă o schimbare.

O altă categorie de oameni predispuşi la excese este reprezentată de cei pentru care serviciul reprezintă  o corvoadă şi care nu reuşesc să se identifice cu ceea ce fac, dar care nici nu au puterea de a face o schimbare în acest sens. „Frustrările pe care le adună îşi fac efectul pe termen mai scurt sau mai lung şi duc la tensiuni în toate planurile vieţii", atrage atenţia psihologul Lena Rusti.

Pericol de crize biliare

În weekend, majoritatea persoanelor au tendinţa de a mânca mai mult decât în timpul săptămânii, pentru că au timp să gătească şi să meargă la restaurant. Cercetătorii de la Universitatea „Connecticut" din SUA au arătat acest lucru într-un studiu în cadrul căruia au analizat obiceiurile alimentare a 600 de adulţi, femei şi bărbaţi. Ei au constatat că aproape toţi participanţii au mâncat mai mult sâmbăta şi duminica decât în restul zilelor săptămânii, unii chiar cu 400 de calorii pe zi mai mult.

Cel mai mare surplus de calorii a fost înregistrat la masa de prânz. Ce efecte pot avea aceste excese? „De la disconfort abdominal, greaţă, vomă, stare generală de rău şi până la crize biliare sau pancreatite acute. Pe termen lung, ne putem obişnui să mâncăm mai mult, pentru că senzaţia de saţietate va apărea tot mai târziu şi cu siguranţă ne vom îngrăşa", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.

Riscăm intoxicaţii cu alcool

Din dorinţa de a se simţi bine în weekend şi de a recupera distracţiile de care nu au avut parte în timpul săptămânii, multe persoane au tendinţa de a consuma cantităţi mari de alcool, de obicei într-o singură seară. Cu un asemenea comportament, riscăm să suferim o intoxicaţie alcoolică şi să ne simţim rău a doua zi.

De obicei, consumul de alcool se asociază şi cu un somn insuficient sau cu o oră târzie de culcare. Orele de somn pierdute sunt greu de recuperat în timpul săptămânii, din cauza programului încărcat. În timp, odihna insuficientă provoacă obezitate, dereglări hormonale, boli cardiovasculare şi depresie. Iar obiceiul de a ne culca în weekend la ore târzii ne dereglează bioritmul şi devine o altă cauză de probleme de sănătate. El a fost asociat de specialişti cu depresia, cu dificultatea de concentrare, cu dezechilibrele alimentare şi cu obezitatea. 

"Dacă facem excese în weekend, ne vom alege cu o stare de disconfort care nu ne va mai permite să ne bucurăm de timpul liber. "
Călin Ciubotaru
medic de familie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite