5 soluţii care te ajută să ieşi din depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Netratată, starea de deprimare se accentuează în timp, putând chiar pune viaţa persoanei în pericol. Specialiştii spun că psihoterapia, medicaţia, dar şi propria dorinţă de vindecare sunt esenţiale pentru a învinge depresia şi pentru a preveni recidivele.

O persoană din cinci este afectată de depresie la un moment dat în cursul vieţii, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii către această tulburare psihică, arată cele mai recente studii.

Afecţiunea poate avea manifestări care variază de la stări de tristeţe, care persistă şi care duc la pierderea încrederii în propria persoană, la nelinişte şi la pierderea speranţei până la apariţia unor gânduri de sinucidere.

1. Psihoterapia, esenţială

Specialiştii spun că depresia este o tulburare gravă care, dacă nu este tratată, poate pune viaţa în pericol. De aceea, este indicat ca persoanele afectate să nu ezite să ceară ajutor specializat.

„Rezultatele cele mai bune se obţin prin psihoterapie, combinată pentru o perioadă de timp cu tratament medicamentos cu antidepresive. Persoanele cu depresie este bine să se gândească la aceste alternative, deoarece sunt cele mai sigure metode care duc către vindecare", spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

2. Gândire pozitivă şi socializare

Tendinţa unei persoane cu depresie este de a vedea doar lucrurile care nu merg bine în viaţa ei. Aceasta ar trebui să evite gândurile negative şi să încerce să vadă şi părţile frumoase, să privească cu optimism către viitor.

Potrivit psihologului Lena Rusti, este important ca persoanele depresive să caute compania altor persoane. Astfel, chiar dacă pentru început acestea vor dori să fie doar alături de persoane cu care se simt în siguranţă, comunicarea îl va ajuta să depăşească multe dintre emoţiile negative.

Aceasta doarece o persoană care se izolează şi rămâne singură cu gândurile ei se simte tot mai nefericită, ceea ce poate face şi mai mult rău. În schimb, atunci când persoana cu depresie este singură, este bine să încerce să desfăşoare activităţi care îi făceau plăcere cândva. Chiar dacă acest lucru pare fără sens la început, există mari şanse ca depresivul să redescopere starea de bine dată de acea activitate.

3. Somn suficient

Persoanele cu depresie pot suferi de insomnie, ceea ce duce la agravarea problemelor. De aceea, acestea trebuie să respecte tratamentul prescris de medic, care îmbunătăţeşte şi somnul.

„Somnul este deosebit de important în terapia depresiei. Totuşi, persoanele afectate nu trebuie să folosească timpul de odihnă pentru a zăcea, ci chiar pentru a se relaxa. Iar dacă acestea simt nevoia să stea toată ziua în pat şi au ales să facă asta, nu trebuie să se simtă vinovate. Au dreptul să se odihnească", menţionează Lena Rusti.

4. Regăsirea motivaţiei

Este foarte important ca persoanele cu depresie să caute motivaţiile de a face ceva. De cele mai multe ori, acestea o găsesc în lucruri pe care le fac pentru persoanele la care ţin.

În plus, ele ar trebui să evite să se justifice sau să se simtă vinovate faţă de cei dragi pentru faptul că suferă. În schimb, este bine să dăruiască iubire şi să primească afecţiune la rândul lor. Astfel, pot găsi o cale de a ieşi din această stare.

5. Un jurnal ajută la depistarea cauzelor

Notarea gândurilor şi trăirilor într-un jurnal poate pune lucrurile într-o lumină mai clară şi ajută la găsirea motivaţiei de a merge mai departe.

„Persoanele depresive este bine să încerce să descopere ce a dus la această epuizare interioară. Poate e un eveniment. Poate mai multe. Ce ar fi putut face diferit, astfel încât să nu ajungă în această situaţie? Răspunsurile pe care le vor găsi sunt cele care le pot ajuta nu doar să depăşească această stare, ci şi să o evite pe viitor", mai spune Lena Rusti.

"Rezultatele cele mai bune în caz de depresie se obţin prin psihoterapie, combinată pentru o perioadă cu tratament medicamentos cu antidepresive."
Lena Rusti
psihoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite