Regele Mihai, invitat la trei nunţi regale în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Regele taciturn din România", aşa cum este numit regele Mihai I în presa străină, se află printre puţinele persoane prezente la trei nunţi regale din Marea Britanie, în peste 60 de ani.

El a luat parte la nunta dintre prinţesa Elisabeta şi prinţul Philip în 1947, iar apoi  fost prezent la nunta prinţului Charles şi a Dianei în 1981, urmând ca mâine să meargă la nunta dintre prinţul William şi Kate Middleton.

Regele Mihai, care va împlini 90 de ani în acest an, a plecat la Londra în 1947 pentru a participa la nunta prinţesei Elisabeta (acum regina Elisabeta a II-a) şi a vărului său, Prinţul Philip. El se întoarce la Londra vineri, pentru nunta nepotului lor, prinţul William, cu logodnica sa, Kate Middleton.

Cu treizeci de ani în urmă, în 1981, el a participat şi la nunta părinţilor lui William, prinţul Charles şi prinţesa Diana.

Mihai este un stră-stră-nepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

"Tânărul rege s-a întors la Bucureşti după nuntă regală din 1947, într-o perioadă în care comuniştii, sprijiniţi de conducătorul sovietic Iosif Stalin, au preluat puterea în România", scrie AP despre viaţa fostului rege. El a fost forţat să abdice o lună mai târziu, şi-a pierdut cetăţenia şi a fost trimis în exil, unde a lucrat ca pilot comercial şi a avut o fermă de pui.

Chiar şi după prăbuşirea comunismului în România, în 1989, liderii ţării nu l-au primit pe fostul rege. El a fost expulzat abuziv din România în 1990, la un an după revolta sângeroasă împotriva comunismului în care mai bine de 1.300 persoane şi-au pierdut viaţa.

În cele din urmă, în 1997, un guvern pro-european i-a redat cetăţenia, i-au fost acordate despăgubiri pentru castelele sale, care au fost confiscate de către comunişti.

În această săptămână, fostul rege va sosi în Anglia din Elveţia, unde şi-a petrecut o parte din exilul de 50 de ani.

Cinci nobili din România au primit invitaţii la nunta Prinţului William cu Kate Middleton: Regele Mihai I, Principesa Margareta, Principele Radu, Contele Tibor Kalnoky şi Contesa Anna Kalnoky.

Citiţi şi:

Cadou made in România pentru nunta regală

Doi români, „martori“ la nunta regală

Amalia Enache, la nunta regală

Ghid de etichetă la nunta regală din Marea Britanie: Nu discutaţi despre Dracula!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite