Virgil Ianţu: „Mi-e poftă de televiziune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul TV a luat o pauză din domeniul care l-a consacrat, dar pregăteşte o revenire în forţă, în primăvara anului viitor. Virgil Ianţu regretă ­show-urile „Vrei să fii miliardar?“ şi „Copiii spun lucruri trăsnite“. În ultimul an a avut mai mult timp pentru familie şi pentru muzică.

„Adevărul": Există o atitudine generală de nemulţumire legată de starea televiziunii. Tu eşti sătul de ea?

Virgil Ianţu: Dimpotrivă, mi-e poftă de televiziune, de divertisment de calitate care poate fi făcut fără mijloacele pe care le folosesc anumite emisiuni. Au început să se „otevizeze" toate televiziunile şi cred că o să dureze foarte puţin această perioadă. Mai jos de atât nu cred că se poate merge. Am un plan şi este foarte aproape momentul, să dea Dumnezeu să fie aşa cum îmi doresc. Dacă îmi iese, va fi un lucru foarte bun pentru mine, pentru cei care au decis să facă proiectul acesta şi-mi doresc să declanşeze o reacţie în lanţ: revenirea la formate mari, producţii de calitate făcute cu bani. Pentru că bani sunt. Sunt foarte puţine emisiunile bune, pot să le număr pe degete. Ce face Andi Moisescu, dar vezi când apuci, mai este „Garantat 100%", care te ţine în faţa micului ecran. Eu nu mai sunt revoltat, ci întristat. Bine, mă revolt că nu pot să mă uit la ştiri cu fetiţa mea de faţă, de exemplu. Nu-mi mai vine să mă uit la canale româneşti.

Citiţi şi:

Marii dispăruţi de pe „sticlă"
Adio, concursuri TV de cultură generală!

Ai renunţat pentru că nu vrei să cobori ştacheta. Crezi că publicul te ­taxează pentru asta?

Da, mă taxează sau măcar sper să o facă. Am făcut asta din respect pentru public şi pentru mine. Nu aveam cum să fac ce mi s-a mai propus în ultima vreme. Nu aveam cum să apar în faţa mea, a prietenilor mei şi a publicului altfel decât i-am obişnuit. Asta ţine de respect. Mi-am asumat riscul acesta. Eu am fost dificil şi incomod în colaborarea mea cu Prima TV, pentru că n-am cedat. Am ţinut la calitate. Nu vreau să arunc cu vorbe grele în urmă. Acolo am apărut, acolo am crescut, doar că în timp m-am trezit singur. S-a renunţat prea uşor la câteva formate-emblemă ce le-au adus notorietate. Îi mai au pe Cârcotaşi, pe Andreea Raicu, dar, din nefericire, imaginea Andreei nu este valorificată cum ar trebui.

Regreţi vreunul dintre formatele pe care le-ai prezentat?

Bineînţeles că regret şi „Vrei să fii miliardar?" şi „Copiii spun lucruri trăsnite". Chiar şi ultimul format, „Mobilul", deloc promovat, producţie făcută extrem de bine, cu nişte oameni foarte buni. Dar de primele două sunt cel mai ataşat. Colaborarea cu copiii continuă prin „Prevestiri din copilărie", pastile difuzate de Radio Guerrilla, care merg foarte bine.

Există vreun proiect ideal pe care ai vrea să-l pui în aplicare?

Da, dar n-am să-ţi spun acum pentru că sunt în perioada de construcţie.

Simţi că ţi-a priit pauza de televiziune?

Oricum aveam câteva luni pe an de pauză. Am încercat să fac şi alte lucruri, despre care o să aflăm în primăvară. Pregătesc ceva şi pe plan muzical. Am avut ce să fac, nu m-am plictisit. Mi-am aşezat gândurile, poate şi ambiţia. Vreau să fac un album solo, pentru că mi-am găsit linia. ­N-am făcut asta până acum pentru că aveam o anumită educaţie muzicală, cântam într-o formulă diferită, ­n-am încercat niciodată solo. Dacă Dumnezeu mă ajută, în primăvară vreau să fac şi un concert, şi un album. E o linie faină, are şi ceva nou, dar şi clasic, e o combinaţie pe felul meu de-a fi. Este o nişă liberă în România, de aceea nici nu vreau să zic mai mult.

Ai ţinut prima pagină a tabloidelor cu o presupusă idilă cu Mirela Zeţa, de la „Mondenii". Cum ai reacţionat?

Nu ştiu de ce s-a întâmplat asta. Probabil că cineva a avut ceva de împărţit cu mine, eu neavând de împărţit nimic cu nimeni. M-a deranjat la început, dar mi-am dat seama că n-are de ce să-mi pese. A scris vreun cronicar, vreun intelectual despre mine? Nu, au scris unii care n-au altă treabă. Dar atâta vreme cât nu există măcar un sâmbure de adevăr, la ce să ripostezi? Publicul are nevoie să ştie cât mai multe lucruri despre vedete, vrea dedesubturile. Sunt de acord cu asta, dar informaţiile oferite ar trebui să fie bazate pe ceva real, nu pe inspiraţii de moment.

Ce ai alege: Timişoara sau Bucureşti?

image

Timişoara. Acum câţiva ani aveam 18 ani de Timişoara şi 18 ani de Bucureşti. Acum am mai mulţi de Bucureşti. Aici e casa mea, de când a apărut Jasmina, aici e locul meu, deşi, când mă duc la Timişoara, mă duc acasă. Încă nu m-am obişnuit că trăiesc în Bucureşti, nu se fixează ideea că sunt stabilit aici. Capitala m-a format pe plan profesional, am întâlnit oameni importanţi din viaţa mea şi aici mă refer la câţiva prieteni, la oamenii cu care am colaborat, am întâlnit-o şi pe Jasmina aici (zâmbeşte tandru). N-am cum să nu zic şi Bucureşti, totodată. Dar mi-e foarte dor să mă duc cât de des pot la Timişoara.

S-a scris despre tine că ai o atitudine glacială, că eşti dur.

Ştii de unde a plecat asta? De la atitudinea care se cerea în emisiunea „Vrei să fii miliardar?". După câţiva ani, când am putut şi eu să deschid gura, le-am spus că e bine să mai combinăm lucrurile. Atmosfera s-a destins în ultimii ani ai emisiunii. Nu sunt dur, încerc să fiu corect. Când mă implic într-un proiect, am o efervescenţă care poate fi interpretată altfel de cine nu mă cunoaşte. Când am fost acum la analize mi s-a spus că am o inimă foarte sensibilă, ca a unui puşti de 20 de ani. Aşa că nu sunt vreun Titi Duru'.

La câte întrebări de la „Vrei să fii miliardar?" ştiai răspunsul?

Era bine pentru formatul emisiunii să nu ştii nimic, pentru a nu influenţa concurentul. Dar mă jucam şi când ştiam, şi când nu. Îţi dai seama că n-aveam de unde să ştiu răspunsurile, altfel treceam pe celălalt scaun şi luam toţi banii. Îi apreciam foarte tare pe cei care participau la emisiune.

Eşti credincios?

Da. N-am cum altfel, având în vedere tot ce mi-a oferit Cel de Sus. Au fost momente în care nu mi-au ieşit nişte lucruri, dar au dus către ceva mai bun. Este bine să credem şi în altceva decât în ceea ce este palpabil.

În Replică: Andreea Raicu

" Cred că noi, toţi oamenii, avem nevoie de cineva care să ne fie aproape. Virgil este un om minunat, cu care am fost prietenă şi colegă foarte mult timp şi mai ales un partener pe care m-am simţit foarte bine să-l am aproape."

Obiectul Adevărului

" Lanţul acesta are vreo 23 de ani. Când eram mic, aveam unul asemănător cu cruciuliţă, primit de la ai mei. Cred că prin '86, la Costineşti, l-am pierdut. Aşa că ­­mi-am luat posterele din cameră, pantofii aproape noi pe care îi aveam de la ai mei şi am mers într-o piaţă de vechituri din Timişoara să le vând, pentru a cumpăra alt lanţ."

+ Punctual

„Nu ştiu, sunt atâtea că nu ştiu de unde să aleg. Ţine de normalitate ceea ce numesc eu calitate acum: punctualitatea."

- Haotic

„În momentul în care mă implic în ceva ar trebui să-mi stăpânesc agitaţia, ca să nu fiu interpretat greşit. Pierd lucruri, uneori lucruri importante."

„În primii trei ani de Conservator m-am plictisit"

Prima iubită?

În clasa I: Laura Brancu. Am rămas colegi până am terminat liceul. Dragostea a ţinut cam trei secunde. Eu am pupat-o, ea mi-a dat o palmă şi aici s-a încheiat. Am amintiri de la vârste foarte fragede. Maică-mea se sperie când îi descriu căruciorul şi pătuţul pe care le văd şi acum.

Tatăl tău era figura exigentă în casă?

Era un tip foarte corect. Nu am luat nicio palmă niciodată, dar ştia să-şi impună punctul de vedere. Mama era la fel.

Ca părinte, încerci să nu repeţi greşelile părinţilor tăi?

Nu, dar mă trezesc făcând aceleaşi lucruri pe care le făceau părinţii. Dar nu sunt greşeli. Mă trezesc spunând lucruri pe care le auzeam când eram mic, având atitudinea pe care o avea tata când eram mic. Şi încerc câteodată să înmoi lucrurile, nici mie nu-mi conveneau, probabil că şi Jasmina trece prin acelaşi lucru.

Te moşteneşte în ceva anume?

Este circăreasă aşa, îi place să se joace cu stările, cu mimica feţei. Multă lume mă întreabă dacă nu o dau la muzică şi, dacă îşi va dori, va face lecţii de pian pentru a învăţa strictul necesar, nu mai mult. Dar nu i-aş recomanda niciodată să facă ce am făcut eu: vioara de la cinci ani şi jumătate până la terminarea liceului. Am învăţat cu cei mai buni profesori la Liceul de Muzică din Timişoara. Am făcut şcoala la un nivel foarte înalt. Am venit la Conservator, în Bucureşti, şi în primii trei ani m-am plictistit, pentru că eram foarte bine pregătit. Dar copilăria nu a fost una pe care au avut-o alţi copii.

Dar de la un punct încolo, vioara n-a fost alegerea ta?

Era un drum deja stabilit. Ce variantă aveam când făceam numai vioară şi eram varză la celelalte? Am avut profesori înţelegători care ne-au făcut să învăţăm atât cât aveam nevoie ca să nu fim bătuţi în cap.

Testul Adevărului

Ştefan Bănică Jr.: „De la el am învăţat foarte multe lucruri. Au fost nouă ani în care am căpătat experienţă, care m-a ajutat pe parcurs. Mă bucur foarte tare că de câţiva ani relaţia noastră a revenit la normal. A fost o pauză pe care nimeni n-a înţeles-o."

Mihaela Rădulescu: „Îmi pun întrebarea «De ce nu mai e ea pe post?». Ea este un profesionist în televiziune. Poate să facă o emisiune vorbind ­­­­într-una fără nicio problemă. A muncit foarte mult să ajungă acolo şi are talent."

image

Andreea Raicu: „Este un om cu un fond foarte bun. Un om care are nevoie de cineva aproape. Îi doresc să-şi găsească foarte repede linia şi să-i fie bine."

Horia Brenciu: „Merită toate laudele pentru că s-a detaşat de televiziune, deşi cred că-l roade microbul. Dar ceea ce face în plan muzical este extraordinar. Mare lucru să ai curajul să încerci să faci asa ceva. Dar e suficient de «cu capu-n nori» pentru asta."

Carte de vizită

- Data şi locul naşterii: 20 februarie 1971, Timişoara.
- Este căsătorit cu Roxana Alexandru. Au o fetiţă, Jasmina (5 ani).
- Studii: Academia de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie - Muzicologie - Pedagogie Muzicală.
- În perioada 1990-1999 a fost membru al corului Madrigal.
- În 1996 s-a alăturat grupului vocal The 50's.
- În 2002 a început să prezinte emisiunea „Vrei să fii miliardar?".
- În 2004 a început emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite", reluată în 2009.
- Începând cu 2006 a făcut parte din juriul emisiunii „Megastar".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite