De ce apare apa la genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loviturile sunt cea mai frecventă cauză a acumulării de lichid la nivelul articulaţiilor piciorului. Pentru reducerea umflăturii de la genunchi, înainte de a ajunge la medic, se pot aplica local comprese reci. Excesul de lichid în genunchi poate apărea şi din cauza infecţiilor.

Genunchiul poate avea de suferit din cauza unor leziuni, a suprasolicitării, precum şi din cauza unor boli. O astfel de suferinţă este apa la genunchi, ce reprezintă o acumulare de lichid în spaţiul articular sau în zonele moi din jurul articulaţiei. În funcţie de cauza care a dus la formarea excesului de lichid, pot apărea durerea, rigiditatea, echimozele şi umflarea genunchiului.

Acumularea de lichid se poate produce în interiorul sau în exteriorul articulaţiei genunchiului. În primul caz, apa la genunchi poate fi consecinţa unui traumatism recent, petrecut în urmă cu 24-48 de ore.

„În acest caz, este important să identificăm tipul de lichid care se acumulează în genunchi. Poate fi vorba despre sânge (care apare mai frecvent în ruptura ligamentului încrucişat anterior, în leziuni de cartilaj sau în fracturi ale extremităţilor tibiale ori femurale) sau despre lichid seros (mai ales în leziunile de menisc sau în întinderi ale ligamentelor încrucişate)", atrage atenţia medicul Mihai Râşcu, specialist ortopedie-traumatologie la clinica Medlife din Bucureşti.

Şi infecţiile pot umfla articulaţiile

Acumularea de lichid la nivelul genunchiului poate fi cauzată şi de infecţiile apărute în urma unor intervenţii chirurgicale la acest nivel sau ca o consecinţă a unei răni profunde. De asemenea, mărirea în volum a genunchiului poate fi dată de osteoartrită, afecţiune apărută ca urmare a deteriorării cartilajelor, sau de gută (acumularea de cristale de acid uric şi de lichid în articulaţia genunchiului).

Apa la genunchi poate fi şi rezultatul acumulării de sânge sau de ser în „săculeţul" de deasupra rotulei (bursita prerotuliană). „Sarcina, obezitatea, insuficienţa circulatorie, înţepăturile de insecte, menopauza, boala autoimună, hipotiroidia şi tumorile sunt alte cauze ale apei la genunchi", menţionează medicul Mihai Râşcu.

Poate fi nevoie de puncţie

Pentru depistarea cauzei umflăturii de la genunchi, medicul poate recomanda puncţia (artrocenteza), care presupune aspirarea lichidului şi examinarea acestuia (analizarea celulelor, efectuarea de culturi pentru bacterii, detectarea cristalelor de acid uric).

Alte analize indicate sunt radiologia (detectează semnele de fracturi sau artroza), imagistica prin rezonanţă magnetică (pune în evidenţă ruptura de menisc, leziunile de cartilaj şi ligamentele încrucişate), precum şi testele de sânge (markerii inflamatori şi concentraţia de acid uric).

Tratamentul apei la genunchi depinde de cauza acesteia. În cazul infecţiei, medicul Mihai Râşcu afirmă că „de cele mai multe ori, este necesară asocierea la tratamentul antibiotic a intervenţiei chirurgicale".

De asemenea, cu ajutorul artroscopului (instrument prevăzut cu o cameră video minusculă şi cu o sursă de lumină), medicul poate trata leziunile de la genunchi care au dus la acumularea de lichid. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite