Tânăra care trăieşte patru vieţi deodată. Csilla Balint este veterană în voluntariat şi excelează în geografie, speologie şi pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanca Csilla Balint a realizat, la 19 ani, cât alţii nu reuşesc într-o viaţă: este olimpică, are un ONG, iar în timpul liber este speolog sau pictează. Tânăra este unul dintre cei mai noi câştigători ai Galei Premiilor în Educaţie, un proiect al Fundaţiei „Dinu Patriciu“.

Csilla Balint este cu siguranţă protagonista poveştilor de succes, dar care spun mai degrabă istoria unei vieţi dedicate muncii şi dorinţei de performanţă. Elevă eminentă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga", Csilla Balint se poate lăuda cu un CV impresionant pentru vârsta ei. Tânăra a fost laureată cu menţiune specială la secţiunea „Elevul anului" din cadrul ediţiei din 2010 a Galei Premiilor în Educaţie.

Citiţi şi:

Izabela Duminica: Promovează Gala Premiilor în Educaţie

Craiova: PORTRET / Alexandra Popescu, mesagerul educaţiei în rândul tinerilor

Programul zilnic al Csillei nu este deloc lejer. Eleva este fondatorul organizaţiei nonguvernamentale YouthBank din Timişoara, asociaţie prin intermediul căreia a ajutat zeci de tineri să-şi pună în aplicare proiectele şi să ajute, la rândul lor, alţi tineri. „Încă din 2009, de când am fondat organizaţia, am strâns bani de la firme pentru a susţine diferite proiecte sociale ale elevilor. Tinerii scriu proiectele pe care ni le trimit. Noi le selecţionăm după mai multe criterii şi etape de evaluare, după care le oferim banii pentru a-şi pune ideile în practică", a explicat Csilla.

Astfel, prin organizaţie, fata a înfiinţat „Dance Flavour", un festival de dans care a ajuns la ediţia a doua în acest an. Cu banii obţinuţi a susţinut excursia prin judeţ a unor copii din orfelinate şi a contribuit la înfiinţarea unui festival numit „Artiştii mişcării". Eleva povesteşte cum, tot în cadrul organizaţiei, a participat şi la formarea în voluntariat a altor tineri. „De curând, YouthBank şi-a deschis filială şi în Republica Moldova, unde am participat la un training cu cei de acolo. Consider că a fost o experienţă unică să învăţ persoane mai în vârstă decât mine", spune tânăra de 19 ani.

Geografia, pasiune premiată

Speologia este una dintre multiplele preocupări ale Csillei    Foto: Radu Puşcaş



Csilla este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Speologice Prusik Timişoara, în cadrul căreia s-a ocupat de coordonarea mai multor tabere prin diferite peşteri din ţară şi de peste hotare. „Aproape în fiecare weekend sunt plecată într-o drumeţie. Vizităm foarte multe peşteri şi am organizat o serie de tabere internaţionale. Pot să spun că speologia reprezintă una dintre pasiunile mele", povesteşte fata.

Voluntar „de profesie", Csilla poate fi văzută la evenimentele importante pentru Timişoara. A participat, timp de mai mulţi ani, la festivaluri precum IRAF, PLAI, Street Delivery. Tânăra s-a aflat şi printre cei 1.500 de dansatori care au valsat, săptămâna trecută, în Piaţa Operei din Timişoara, pentru a intra în Cartea Recordurilor.

În tot acest timp, Csilla nu uită de învăţătură. Tânăra a obţinut premiul I la sesiunea de comunicări ştiinţifice ale elevilor - Geografie, anul trecut, premiul I la etapa judeţeană şi participare la etapa naţională la Olimpiada de geografie, timp de doi ani consecutiv. „Am colaborat extraordinar de bine cu Csilla. În cariera mea de 16 ani n-am mai întâlnit un copil ca ea. Pe lângă faptul că este foarte inteligentă, sesizează imediat problemele de mediu, atât pe teren, cât şi la clasă. A ajutat-o şi pasiunea ei pentru speologie, dar, de multe ori, mi se întâmpla să descopăr că gândim la fel", şi-a descris eleva Cosmin Ancuţa, profesorul care a pregătit-o pentru competiţiile de geografie.

Vrea să schimbe imaginea României în lume

Rezultatele de la învăţătură i-au adus tinerei realizări importante pentru viitorul ei. Aceasta a aplicat şi a fost acceptată la University of Bath, University of Sussex, Robert Gordon University din Marea Britanie şi Business Academy Copenhagen North din Danemarca. „Urmând studiile la o universitate de top din Marea Britanie, voi putea acumula mai multe cunoştinte în domeniul de studiu datorită sistemului de învăţământ pe care-l au ei şi voi avea mai multe oportunităţi în ceea ce priveşte viitorul meu. Cred că a fi student la o universitate din afara ţării reprezintă o adevărată lecţie de viată, perioadă în care înveţi să te descurci singur", a declarat fata.

Chiar dacă va pleca pentru studiile universitare peste hotare pentru a studia Administrarea Afacerilor şi Resursele Umane, tânăra spune că vrea să se întoarcă în ţară pentru a contribui la schimbarea imaginii României în lume.

"Încă din 2009, de când am fondat organizaţia, am strâns bani de la firme pentru a susţine diferite proiecte sociale ale elevilor."
Csilla Balint
elevă

De ce nu mai producem „copii de nota 10"

O selecţie mai atentă a elevilor şi o programă şcolară mai lejeră, bazată pe practică - acestea au fost principalele soluţii pe care le-au găsit specialiştii, în cadrul primei dezbateri „Soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc", lansată marţi la Timişoara de Fundaţia „Dinu Patriciu". Mihai Putz, conferenţiar universitar şi cercetător ştiinţific, a tras un semnal de alarmă: nu oricine ar trebui să aibă o diplomă.

 „Nu este normal să te împiedici pe stradă şi să ai o diplomă. Trebuie mărite şi criteriile de selecţie, pentru că absolvenţii vin cu pretenţii la angajare", a declarat acesta. Pe de altă parte, angajatorii au subliniat că tinerii vin foarte slab pregătiţi şi cu pretenţii salariale supraestimate. „Am renunţat de mult la ideea unui angajat bunicel. Ne mulţumim cu ceea ce avem şi investim foarte mult în formarea lor", a spus Alina Bratu, recrutor la o companie multinaţională.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite